Zeker twintig doden bij bosbranden rond Athene, ook Vlamingen geëvacueerd
Bosbranden bij Rafina Foto: AFP
Hevige bosbranden hebben het Westen van de Griekse hoofdstad Athene bereikt. Er zouden tot 24 mensen het leven gelaten hebben. De brand gaat gepaard met hevige rookontwikkeling, lokale autoriteiten manen inwoners dan ook aan om zo snel mogelijk te evacueren. Ook enkele Vlaamse toeristen zijn op de vlucht moeten slaan en zaten urenlang vast op een strand.

Regeringswoordvoerder Dimitris Tzanakopoulos zegt dinsdagochtend op tv dat ook negentig personen gewond zijn geraakt bij de branden, die ten westen en oosten van de Griekse hoofdstad woeden. Enkelen zijn er ernstig aan toe. 

Tv-journalisten ter plaatse berichten dat de balans nog sterk kan stijgen. Op verschillende plaatsen ten oosten van Athene vinden hulpverleners steeds weer verkoolde lichamen. In de wijde omtrek van Athene is de noodtoestand uitgeroepen.

AFP meldt dat een van zijn fotografen maandagnacht drie verkoolde lichamen aantrof onder een voertuig in de buurt van Rafina, een veertigtal kilometer ten oosten van Athene. Eerder waren al twee personen om het leven gekomen toen ze naar het ziekenhuis werden gebracht, berichtte openbare omroep ERT, dat de hulpdiensten van de hoofdstad citeerde, EKAV.

Vlamingen geëvacueerd

Een van de Vlaamse toeristen is maandagmiddag in Athene toegekomen, maar heeft bij aankomst in het hotel zelfs geen tijd gehad om in te checken: ze moest meteen vluchten voor de rook en het vuur. Samen met de andere gasten, waaronder nog een Vlaams koppel, moesten ze naar een strand lopen. Daar hebben ze uren gewacht op een boot om geëvacueerd te worden. 'We zitten hier al ruim drie uur te wachten in de rook', klonk het maandagavond aan Het Nieuwsblad. 'We kunnen zelfs de vlammen zien. Er werd ons gezegd dat de brandweer ons komt halen met een boot.'

'We hebben vier klanten in de getroffen regio' zegt TUI-woordvoerder Piet Demeyere. 'Alles is daar momenteel afgezet. Ons lokale team is nog niet tot bij de gasten geraakt, maar ze zouden allemaal in veiligheid zijn. Ze zijn op geen enkel moment in gevaar geweest', aldus de woordvoerder van TUI.

'Laat alles achter'

De Griekse autoriteiten hebben de inwoners van de Atheense kustregio aangemaand om hun woningen zo snel mogelijk te verlaten. Door de strakke en veranderlijke wind krijgt de brandweer het vuur niet onder controle. De brandhaard bereikte een lengte van zes kilometer en de rookpluim is zichtbaar tot in het centrum van de hoofdstad.

Door de felle wind kunnen blusvliegtuigen en -helikopters mogelijk niet meer uitvliegen. 'Mensen moeten gewoon vertrekken', vertelt Achilleas Tzouvaras, een lokale brandweercommandant aan Reuters. 'Inwoners moeten hun huis zo goed als mogelijk afsluiten en evacueren, dit is een extreme situatie.'

De oorsprong van de brandhaard lijkt in Kineta te liggen, een populaire badplaats op een vijftigtal kilometer van de Griekse hoofdstad. Tientallen huizen werden er al beschadigd door de vlammen, op lokale televisiezenders is te zien hoe inwoners tevergeefs het vuur proberen te bestrijden met tuinslangen. Door de bosbrand is één van de drukste snelwegen van Griekenland afgesloten voor alle verkeer, ook dat zorgt voor grote hinder.

Extreme hitte

Bosbranden zijn niet ongewoon voor deze tijd van het jaar, maar door de droge winter en extreme temperaturen zijn de vele naaldwouden uiterst lichtontvlambaar. Er werden in het binnenland reeds temperaturen tot 41 graden opgemeten.

Lokale radio- en televisiestations maanden de bevolking de voorbije dagen al aan om zo weinig mogelijk in felle zon te vertoeven, lichte katoenen kledij te dragen, veel water te drinken en om alcohol en suikerrijke dranken te mijden. Ouderen en zieke mensen kregen de raad thuis te blijven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in