‘Zoutelande’ is grootste Nederlandstalige hit ooit

Met ‘Zoutelande’ scoorde Bløf de grootste hit in zijn carrière, met dank aan de vocalen van de Belgische Geike Arnaert, en het is nu ook de grootste Nederlandstalige hit ooit. Die titel behoorde lange tijd toe aan ‘Rood’ van Marco Borsato.

‘Rood’ van Marco Borsato was bijna twaalf jaar lang de grootste Nederlandstalige hit bij onze noorderburen, maar verliest die titel nu aan ‘Zoutelande’, het nummer van Bløf en Geike Arnaert. De Nederlandse radiozender NPO3FM baseerde zich hiervoor op een puntensysteem waarbij een nummer elke week punten krijgt toegekend naargelang de notering in de Mega Top 50.

‘Zoutelande’ staat als sinds 18 november in de lijst, tien weken lang helemaal bovenaan, afgelopen week nog op de 31ste plaats. Daardoor sprokkelde het nummer op 36 weken tijd 1.380 punten, ‘Rood’ sprokkelde in diezelfde periode slechts 1.369 punten. Aangezien ‘Zoutelande’ waarschijnlijk nog niet meteen uit de Mega Top 50 verdwijnt, zal het verschil tussen beide nummers nog toenemen.

Vlaamse Ultratop

Het nummer brak vorige week ook al een record in de Vlaamse Ultratop doordat het 21 weken lang helemaal bovenaan die lijst stond. Nooit eerder stond een nummer zo lang op één in de Vlaamse hitgeschiedenis. Sinds augustus 2016 stond het record op naam van ‘Horizon’ van Tourist LeMC feat. Spiritual Wally die het toen op hun beurt van Fixkes hadden overgenomen.

'Zoutelande' (dat overigens een bewerking is van het Duitse nummer ‘Frankfurt oder’ van Bosse) kan straks evenwel geen aanspraak maken op de jaarlijkse bekroning als Radio 2 Zomerhit. De band kan niet aanwezig zijn op de uitreiking en wordt dus automatisch uitgesloten.