Prins Harry rekent op jeugd in strijd tegen aids
Foto: REUTERS

Prins Harry hoopt op de jeugd voor het vinden van een definitieve oplossing voor de hiv- en aidsproblematiek. Dat zei de hertog van Sussex maandag ter gelegenheid van AIDS2018, de 22ste internationale conferentie over aids, die in Amsterdam wordt gehouden.

‘Bij de jeugd komen de oplossing, de passie en het engagement vandaan. De jonge generatie heeft het vermogen de oplossing in een veel korter tijdsbestek te vinden. Jongeren moeten niet langer aan de zijlijn staan, maar aan tafel meepraten over de praktijk die in ieder land verschillend is. Meer en meer leiders moeten de ervaringen van de jeugd gebruiken. Ik ben 33 en dreig al de aansluiting te verliezen met jongeren die nieuwe technologieën omarmen’, aldus de Britse prins.

Hij is aanwezig op de vierdaagse conferentie als vertegenwoordiger van Sentebale, de stichting die hij in 2006 oprichtte ter nagedachtenis van zijn moeder prinses Diana. De liefdadigheidsorganisatie helpt jongeren met aids in Lesotho, in het zuiden van Afrika.

Naast prins Harry wonen ook Elton John, de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton en 18.000 wetenschappers, activisten en politici de vierdaagse conferentie bij.

Alarmbel

Zes gezondheidsorganisaties luidden maandag de alarmbel over de verspreiding van aids in Oost-Europa. Elk jaar worden zo’n 190.000 mensen besmet met het hiv-virus in Oost-Europa en Centraal-Azië. Slechts een fractie daarvan hebben toegang tot medicatie. In de gebieden worden homoseksuelen en druggebruikers ook vervolgd en gediscrimineerd, aldus de organisaties, wat hen kan beletten om zich op hiv te laten testen.

Volgens de Verenigde Naties liepen vorig jaar 1,8 miljoen mensen hiv op. Wereldwijd leven 37 miljoen mensen met hiv, de meesten in Afrika. Elk jaar sterven bijna 1 miljoen mensen aan ziektes die gerelateerd zijn aan aids.