Modrikamen helpt Steve Bannon bij zijn populistische revolutie
Foto: Photo News

Afgelopen vrijdag heeft Steve Bannon – de voormalige adviseur van Donald Trump – aangekondigd de rechtse populistische beweging in Europa een zetje in de rug te willen geven met een eigen vzw, genaamd The Movement. De Belgische advocaat en politicus Mischaël Modrikamen heeft al het nodige voorbereidende werk voor hem gedaan, zo vernam De Standaard.

In een interview met de Amerikaanse nieuwssite The Daily Beast vertelde Bannon hoe hij een vereniging wil beginnen, waarin de krachten en de kennis van diverse rechtse populistische bewegingen in Europa gebundeld worden. Het doel is onder meer om na de Europese verkiezingen van mei volgend jaar een rechts-populistische machtsblok te creëren in het Europees Parlement. Daartoe vergaderde hij de voorbije maanden al in heel Europa met mensen als Nigel Farage, leden van het Front National en aanhangers van de Hongaarse premier Viktor Orban.

Vorige week was de Belgische advocaat en politicus Mischaël Modrikamen aanwezig op verschillende vergaderingen die Bannon belegde met rechts-populistische leiders in Londen. Modrikamen stichtte vorig jaar al de vzw The Movement/Le Mouvement. De vzw bevindt zich nog in een pril stadium, maar is wel het vehikel waarmee Bannon zijn revolutie wil ontketenen. Onder meer de invulling van het personeel en het leiderschap moeten nog ingevuld worden. Al zou voor dat laatste Modrikamen zelf wel eens in beeld kunnen komen.

Brexit-campagne

Een van de doelstellingen van The Movement is om de link te zijn tussen de beweging die ontstaan is door de Amerikaanse president Donald Trump en de burgers en bewegingen die actief zijn in andere landen, zoals de hoofdrolspelers in de Brexit-campagne. Dat valt te lezen in de oprichtingsakte.

Bovendien stelt de vzw zich tot doel te strijden voor de soevereiniteit van naties, voor de effectiviteit van nationale grenzen, tegen de radicale islam en voor een wetenschappelijke en niet-dogmatische benadering van klimaatfenomenen.

Laure Ferrari staat in de oprichtingsakte vermeld als een van de bezielers van The Movement. Zij is een Franse politica en zou de partner zijn van Nigel Farage. Bannon en Farage onderhouden goede contacten en Modrikamen is op zijn beurt ook een goede kennis van Farage. Zo zouden Bannon en Modrikamen met elkaar in contact zijn gekomen.

Pril

Modrikamen bevestigt aan De Standaard zijn betrokkenheid bij The Movement en de link met Steve Bannon. Verder wil hij nog niet te veel commentaar geven ‘omdat alles nog pril is’. De komende maanden moet er meer duidelijkheid komen.

Als advocaat behartigde Modrikamen de belangen van de Fortis-aandeelhouders. Bijna tien jaar geleden richtte hij de Parti Populaire op. Hij was ook aanwezig op de inauguratie van president Trump.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig