Collomb speelt zwartepiet door in affaire-Benalla
Minister Gérard Collomb. Foto: AP

Frans minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb heeft president Emmanuel Macron onmiddellijk geïnformeerd over de beelden waarop Macrons veiligheidsverantwoordelijke een klap uitdeelt aan een 1 mei-betoger. Dat zei Collomb in het Franse parlement. Ondertussen heeft de president zijn bezoek aan de Tour de France geannuleerd.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb moest maandag voor de onderzoekscommissie verschijnen die onderzoekt waarom Alexandre Benalla niet in beschuldiging werd gesteld na zijn hardhandig optreden tijdens een 1 mei-betoging. De persoonlijke bodyguard van president Macron werd gefilmd toen hij betogers hardhandig aanpakte met een politiehelm op het hoofd en een band om de arm, terwijl hij er enkel als observator aanwezig was.

Collomb bevestigde dat hij de beelden op 2 mei had gezien, en zei dat hij het kantoor van de president erover had gebriefd. Hij kreeg nadien als antwoord dat de bodyguard gestraft zou worden. Daarna ondernam de minister geen actie meer. ‘Ik ging ervan uit dat de feiten werden opgevolgd door de juiste instanties, en hield me er dus verder niet meer mee bezig.’

'Ik krijg kritiek omdat ik de zaak niet aan de procureurs doorspeelde, maar dat is niet de taak van een minister', aldus Collomb nog. 'Dat is aan het hoofd van de politie en het bureau van de president.' De minister sprak afgelopen weekend naar eigen zeggen 'zo weinig mogelijk' met de president over de zaak. Volgens hem is Macron bezorgder over de vertraging zijn hervormingen oplopen door heel de affaire.

Macron zwijgt

Benalla werd vrijdag pas ontslagen, nadat Le Monde beelden van het incident openbaar had gemaakt waarop de veiligheidsverantwoordelijke herkenbaar in beeld kwam. Voordien was Benalla 15 dagen geschorst, maar ondertussen had de bodyguard het werk hervat. De president wordt verweten niet snel en hard genoeg te hebben opgetreden. Pas zondag werd Benalla door de politie in verdenking gesteld van ‘geweldpleging in groep’.

Ook het hoofd van de politie in Parijs, Michel Delpuech, werd maandag op de rooster gelegd door de parlementaire commissie, donderdag volgt de secretaris-generaal van het Elysée, Alexis Kohler. President Macron zelf heeft nog niet gereageerd op de zaak, maar regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux liet maandagochtend wel weten dat de president ‘zeer vastberaden’ is om alles op te helderen. Woensdag zou Macron een bezoek brengen aan de karavaan van de Tour de France, maar dat bezoekje werd alvast geannuleerd. Te delicaat in deze storm?