55 jaar geleden zong David Bowie - toen nog David Jones - voor het eerst op tape. Die opname is nu heropgedoken, en wordt binnenkort geveild.

In 1963 was David Bowie lid van The Konrads. Toen de groep een demo wou opnemen om bij platenmaatschappij Decca een contract te scoren, stemde de toen 16-jarige Bowie ermee in om de zangpartij op I never dreamed voor zijn rekening te nemen. Ze grepen uiteindelijk naast een contract, en nog geen jaar later verliet Bowie de groep.

55 jaar later heeft David Hadfield, drummer en manager van The Konrads, de opname teruggevonden. Tijdens het verhuizen ontdekte hij de tape in een broodmand die nog van zijn grootvader was geweest, naast onder meer boekingsformulieren, promofolders, brieven en facturen.

Demo met 16-jarige David Bowie ontdekt
David Bowie in 1969. Foto: BELGAIMAGE

‘Er bestaat geen ander exemplaar van deze demo met David als leadzanger’, zegt Hadfield aan de Britse krant The Guardian. Hij schenkt de tape aan veilinghuis Omega Auctions, waar het in september onder de hamer zal gaan. Veilingmeester Paul Fairweather heeft het alvast over een ‘compleet unieke’ vondst ‘van groot historisch belang’.

 

 

Op 10 januari 2016 overleed David Bowie op 69-jarige leeftijd. Hij was een van de belangrijkste pop- en rockiconen van de 20e eeuw.