Trump waarschuwt Iran: ‘Durf de VS nooit meer te bedreigen’
Donald Trump. Foto: EPA-EFE

In een Twitterbericht heeft Amerikaans president Donald Trump zondagavond Iraans president Hassan Rohani gewaarschuwd voor ongeziene ‘gevolgen’ als de VS nog eens bedreigd zouden worden.

‘Aan de Iraanse president Rohani’, schreef Trump zondagavond op Twitter, om vervolgens volledig in kapitalen verder te gaan. ‘Durf de VS nooit meer te bedreigen, of jullie zullen gevolgen dragen die nog maar weinigen in de geschiedenis meegemaakt hebben. Wij zijn niet langer een land dat jullie krankzinnige woorden van geweld en dood zal tolereren. Wees oplettend!’

In een speech had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo iets voordien het Iraanse regime als ‘maffia’ afgeschilderd. Hij beloofde ook ‘steun’ aan Iraniërs die niet tevreden waren met hun leiders.

Staart van de leeuw

Trump en Pompeo reageerden op wat Rohani eerder op de dag had gezegd tijdens een bijeenkomst met Iraanse diplomaten. ‘Meneer Trump, speel niet met de staart van de leeuw, dat zou alleen maar leiden tot spijt’, werd hij geciteerd door staatspersagentschap IRNA. ‘Amerika zou moeten weten dat vrede met Iran de moeder van alle vredes is, en oorlog met Iran de moeder van alle oorlogen.’

Sinds Donald Trump bekendmaakte dat de VS de stekker uit de Iran-deal trekken, lijkt de retoriek tegenover het land te escaleren. Zo dreigde minister Pompeo in mei al met de ‘strengste sancties ooit’. Begin juni schrapte de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing ook een miljardenorder van Iran.

De VS zijn vastbesloten Iran economisch te isoleren, maar het Westen volgt niet. Sterker: Europa vecht terug, waardoor Trump zichzelf isoleert.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in