Voor het eerst bereikt Belg top van de ‘Savage Mountain’
Foto: pn

Paul Hegge heeft als eerste Belg ooit de top van de K2 bereikt. De 51-jarige bergbeklimmer uit het Limburgse Alken bereikte zaterdagochtend de top van de tweede hoogste berg ter wereld, gelegen aan de Pakistaans-Chinese grens.

Net op de Belgische nationale feestdag om 05.00 uur ‘s ochtends bereikte voormalig Voka-directeur Paul Hegge de 8.611 meter hoge top van de K2, als eerste Belg ooit.

Dat is zeker een prestatie, want de K2 is niet alleen de tweede hoogste berg ter wereld, maar wordt ook beschouwd als de moeilijkste om te beklimmen.

De berg heeft niet toevallig ‘Savage Mountain’ als bijnaam. In 2008 kwamen er nog elf bergbeklimmers om het leven toen ze tijdens hun afdaling werden gegrepen door een ijslawine.

Hegge heeft dan ook heel wat ervaring opgebouwd. Hij stond twee jaar geleden ook al op de top van de allerhoogste berg ter wereld, de Mount Everest (8.848 meter). Hegge maakte voor de beklimming van de K2 deel uit van een internationale expeditie met enkele Japanners, zeven Europeanen en een reeks sherpa’s.

CORRECTIE. Oorspronkelijk noemden we de K2 'Killer Mountain', maar dat klopt niet en werd intussen rechtgezet.