Voormalig adviseur Trump wil ‘rechtse revolutie’ ontketenen in Europese Unie
Foto: EPA-EFE

Steve Bannon, de controversiële ex-adviseur van president Donald Trump en boegbeeld van radicaal rechts in de Verenigde Staten, zegt aan The Daily Beast de komende jaren te willen werken aan een rechtse beweging in Europa.

Bannon wil met zijn nog op te richten beweging The Movement naar eigen zeggen ‘een rechtse revolutie in Europa ontketenen’, en dat met het oog op de verkiezingen voor het Europees Parlement in de lente van 2019. De 64-jarige Amerikaan is daarvoor van plan na de tussentijdse verkiezingen in de VS van begin november de helft van zijn tijd in Europa door te brengen.

Bannon streeft naar een ‘rechts-populistische supergroep’ in het Europees Parlement, waarvan na de verkiezingen van 2019 tot een derde van de afgevaardigden deel zou moeten uitmaken. Een verenigd blok van die omvang zou grote invloed kunnen uitoefenen op het reilen en zeilen binnen het parlement.

The Daily Beast meldt dat Bannon zijn hoofdkwartier waarschijnlijk in Brussel zal vestigen. Vanuit onze hoofdstad wil hij bestaande rechts-populistische groeperingen adviseren die zonder professionele politieke structuren of aanzienlijke budgetten opereren.

Tegengewicht voor George Soros

Naar eigen zeggen wil Bannon met The Movement een tegengewicht vormen voor de Amerikaanse investeerder George Soros, die progressieve organisaties steunt. Volgens The Daily Beast voerde Bannon hierover vorig jaar al gesprekken met de Britse eurocriticus Nigel Farage, partijgenoten van Marine Le Pen, de Hongaarse premier Viktor Orban en Poolse populisten.

De Amerikaanse president Donald Trump had Bannon tijdens zijn verkiezingscampagne van 2016 benoemd tot hoofdstrateeg, na de verkiezingen werd hij tot de hoofdadviseur van het Witte Huis gebombardeerd. Vanwege meningsverschillen met de staf van het Witte Huis stapte hij in augustus vorig jaar op.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in