Britse politiediensten zetten kinderen in als spionnen
Foto: Reuters

De minderjarige spionnen werden ingezet om terreurnetwerken, criminele bendes en drugsnetwerken in kaart te brengen, blijkt uit een rapport van het Hogerhuis.

Uit het rapport, dat donderdag werd gepubliceerd, blijkt dat in sommige gevallen zelfs kinderen werden ingezet die jonger waren dan zestien jaar oud. ‘We maken ons zorgen om het mentale en fysieke welzijn van de jongeren die voor lange tijd deelnemen aan undercoveractiviteiten’, schrijven de volksvertegenwoordigers in het document.

Daarnaast worden er grote zorgen uitgesproken over de plannen van de regering van Theresa May om politiediensten nog meer mogelijkheden te bieden om kinderen in te zetten.

Volgens het rapport worden de kinderen niet alleen gebruikt om informatie door te spelen aan de politie, maar krijgen ze ook specifieke onderzoeksopdrachten waarvoor ze namens politiediensten zelf informatie moeten inwinnen, schrijft The Guardian.

‘Unieke toegang tot informatie’

De Britse regering verdedigt intussen de praktijk. Zo zegt de minister van Veiligheid, Ben Wallace, dat minderjarige spionnen ‘unieke toegang tot bepaalde informatie’ kunnen hebben, vooral over criminele bendes. ‘Het is vaak ontzettend moeilijk informatie in te winnen over zulke bendes zonder door te dringen tot het ledenbestand. Dankzij jonge spionnen kunnen we bijvoorbeeld te weten komen hoe jonge bendeleden met mekaar communiceren.’

Het kabinet van premier Theresa May benadrukt verder dat het slechts ‘heel zelden’ gebeurt, wanneer er geen andere mogelijkheid is en het absoluut noodzakelijk is om informatie te kunnen inwinnen die kan leiden tot de veroordeling van zware criminelen of het voorkomen van terreuraanslagen.

‘Jongeren lopen gevaar’

De voormalige undercoveragent Neil Woods zegt tegen The Guardian dat hij op de hoogte is van de praktijk. Volgens hem gaat het om criminele jongeren die werden betrapt door politiediensten, en vervolgens worden verplicht aan hen informatie door te geven. Hij is erg kritisch over die praktijk.

‘Jongeren worden binnen criminele bendes nu al gezien als inwisselbare goederen’, zegt Woods. Hij vreest dat ze nu nog meer gevaar lopen. ‘Wanneer bendeleiders vermoeden dat er spionnen onder hun leden rondlopen, dan gaan ze geweld gebruiken om ervoor te zorgen dat die spionnen banger worden van hen dan van de politie.’