Twee Nederlanders gearresteerd na mislukte plofkraak
Archiefbeeld van een eerdere plofkraak in Lommel Foto: BELGA

Dankzij een alerte buurtbewoner konden in de nacht van donderdag op vrijdag twee van de vier verdachten van een mislukte plofkraak in Sint-Laureins gearresteerd worden.

In de nacht van donderdag op vrijdag werd omstreeks 03.20 uur in Sint-Laureins een plofkraak gepleegd op een geldautomaat van het postkantoor. Drie mannen drongen het postkantoor binnen door met breekijzers de toegangsdeur te forceren. Zij waren ook in het bezit van gasflessen, meldt het parket van Oost-Vlaanderen.

Een gealarmeerde buurtbewoner die langskwam deed de inbrekers op de vlucht slaan nog voor zij de bankautomaat konden forceren. Het vluchtvoertuig werd kort nadien achtergelaten aangetroffen in Sint-Laureins.

Even later werd door agenten van de politiezone Maldegem een verdacht voertuig tegengehouden. De vier inzittenden sloegen direct op de vlucht, maar twee ervan konden worden overmeesterd. Ze hebben de Nederlandse nationaliteit.

Onder aanhoudingsmandaat

Het duo werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Gent en onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Ze worden verdacht van poging tot diefstal met braak, poging tot vernieling door ontploffing van een bewoond pand bij nacht, criminele organisatie en diefstal. De twee andere verdachten zijn nog voortvluchtig.

Het is nog niet duidelijk of de verdachten iets te maken hebben met de eerdere plofkraken op postkantoren in ons land. "Het is te vroeg om die link te leggen", laat het parket weten aan VRT NWS.