Prins Laurent in beroep tegen vermindering dotatie
Foto: Photo News

Prins Laurent tekent beroep aan bij de Raad van State tegen het besluit van de regering zijn dotatie te verminderen. Dat meldt zijn advocaat in een persbericht.

‘Na zorgvuldig het institutionele en juridische kluwen van de situatie in overweging te hebben genomen, heeft Laurent van België beslist een annulatieberoep in te stellen tegen de sanctie die hem werd opgelegd’, klinkt het.

Volgens de advocaat kreeg de prins geen antwoord op zijn voorstel om zijn situatie en die van zijn familie te verduidelijken in een protocol ter aanvulling van de dotatiewet. Hij heeft dat voorstel onlangs opnieuw aan de regering geformuleerd, klinkt het. Ook kan de prins volgens zijn advocaat, Laurent Arnauts, ‘onmogelijk instemmen met de schendingen van de fundamentele rechten die hem opnieuw te beurt zijn gevallen’.

Het annulatieberoep, dat binnenkort wordt ingediend, baseert zich onder meer op de schending van zijn rechten van de verdediging en machtsoverschrijding, besluit de advocaat.

Legeruniform op Chinese ambassade

Eind maart besloot de Kamer de jaarlijkse dotatie van prins Laurent met 15 procent te verminderen. De regering wilde een sanctie voor de prins, omdat die zonder toestemming in legeruniform een plechtigheid had bijgewoond op de Chinese ambassade.

Arnauts wilde tegen persagentschap Belga niet uitleggen waarom hij in beroep gaat bij de Raad van State, in plaats van naar de rechtbank te trekken. Wel stelt de advocaat dat hij met de aankondiging van het beroep op 20 juli - de dag van de toespraak van koning Filip en de dag voor de nationale feestdag - 'niet als doel heeft om te interfereren in de huidige feestperiode'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in