Onderwatermuseum voor kust van Florida geopend
Foto: UMA

Het bestaat al langer in Mexico en Lanzarote, maar nu heeft ook het allereerste onderwatermuseum in de Verenigde Staten zijn deuren geopend.

Twee kilometer voor de kust van Walton County in Florida, in de Golf van Mexico, en achttien meter diep ligt het Underwater Museum of Art (UMA). De toegang is gratis, maar geïnteresseerden moeten wel hun eigen duikuitrusting meebrengen.

De sculpturen draaien vooral rond het thema zeevaart. Zo vallen er onder andere een propeller, een octopus en het beeld van een duikapparaat van de Franse onderwater­archeoloog Jacques Cousteau te bewonderen. Sommige kunstenaars hielden het nog creatiever: ook een ananas, een hert en een doodskop verrassen de vissen op de zeebodem.

Er zullen jaarlijkse nieuwe beelden te water worden gelaten.

Duikparadijs

In de buurt van de Florida Keys, aan het zuidelijke deel van de Sunshine State, prijkt al sinds 1965 op acht meter diepte de sculptuur ‘Christ of the Abyss’. Dat bronzen Jezusbeeld weegt 1,8 ton, en de uitgestrekte armen reiken tot het wateroppervlak.

In de buurt werden voorts twintig schepen gekelderd om kunstmatige riffen te scheppen. Zo is het wrak van de Hoyt S. Vandenberg een geliefde bestemming van duikers. In de Golf van Mexico ligt ook het in 2006 gezonken wrak van het 280 meter lange vliegdekschip USS Oriskany, dat onder andere in de Koreaanse Oorlog (1950-53) en de Vietnamoorlog (1965-75) werd ingezet.