Ongeziene gegevensdiefstal schrikt Singapore op
Foto: REUTERS

Hackers hebben gegevens gestolen van 1,5 miljoen inwoners van Singapore, waaronder de gegevens van premier Lee Hsien Loong.

Een databank van de staat was het doelwit van een ‘opzettelijke, gerichte en goed geplande’ aanval, zeiden de ministeries van Gezondheid en Informatie in een gemeenschappelijke mededeling. Ze benadrukten dat het de grootste diefstal van gegevens was in de geschiedenis van de archipel in het zuidoosten van Azië.

De hackers gingen aan de haal met de persoonlijke gegevens van wie tussen 1 mei 2015 en 4 juli 2018 een ziekenhuis bezocht. Het gaat onder meer om namen en adressen, maar niet om specifieke medische gegevens – op de 160.000 Singaporezen na van wie de hackers nu weten welke medicatie ze nemen.

‘Er werd niet geknoeid met de gegevens: ze werden niet gewijzigd of verwijderd’, klinkt het. ‘Er werden ook geen patiëntengegevens, diagnoses of doktersnotities ontvreemd.’

Volgens de verklaring hadden de hackers het bij deze ‘aanval zonder weerga’ specifiek gemunt op de gegevens van de premier. De man won twee keer een gevecht tegen kanker.