Enkele maanden geleden nog student, nu maakt ze modewereld diverser
Anok Yoi voor Estée Lauder

Estée Lauder heeft met Anok Yai een nieuwe ambassadrice in huis gehaald. Het model met de diepzwarte huid werd nog geen jaar geleden ontdekt, maar schreef intussen al geschiedenis.

De naam van de twintigjarige Anok Yai ging in februari de wereld rond, omdat ze als eerste zwarte vrouw sinds 1997 een Prada-show mocht openen (alleen Naomi Campbell ging haar vooraf). De modellencarrière van de Amerikaans-Soedanese studente biochemie raakte daarna in een stroomversnelling. Cosmeticagigant Estée Lauder haalt haar nu aan boord als ambassadrice.

Yai is een van de donkerste modellen die wordt aangetrokken door Estée Lauder. Samen met onder meer Karlie Kloss, Kendall Jenner, Fei Fei Sun en Joan Smalls als ambassadrices wil het beautylabel meer diversiteit uitstralen. Recent werd ook aangekondigd dat de make-upcollectie wordt uitgebreid met veertien extra huidstinten.

‘Ik ben enorm blij om te mogen toetreden tot de familie van Estée Lauder’, aldus Yai. ‘Het is een eer om als gekleurde vrouw een iconisch label te representeren dat zorgt voor innovatie in de beautywereld. Ik hoop een inspiratie te zijn voor alle jonge meisjes en vrouwen, en wil hen aanmoedigen om hen onmiskenbaar mooi te voelen.’

Een jaar geleden had Yai nooit durven te dromen dat ze zo’n contract zou binnenhalen. Ze werd pas afgelopen herfst ontdekt door een streetstylefotograaf. Die deelde haar foto op Instagram, waarna die viraal ging en modellenbureaus aan haar deur kwamen kloppen. Yoi tekende uiteindelijk bij Next Models. Na de catwalkshow en campagne voor Prada liep ze ook nog mee in de voorstelling van de cruisecollectie van Louis Vuitton.

Yai werd geboren in Egypte nadat haar ouders de genocide in Soedan waren ontvlucht, en groeide op in de Verenigde Staten. Haar studies aan de Plymouth State University heeft ze tijdelijk stopgezet om zich te kunnen focussen op haar modellencarrière.