Jean Nouvel mag hotel en congrescentrum voor Neo bouwen
Foto: CFE/Cofinimmo/Ateliers Jean Nouvel

Het internationaal congrescentrum en hotel voor het Neo-project op de Heizelsite in Brussel wordt ontworpen door de Franse toparchitect Jean Nouvel.

‘Brussel krijgt eindelijk zijn internationaal congrescentrum, ontworpen en gebouwd door laureaten met wereldfaam. Dit wordt een onvoorstelbaar instrument voor de economische en maatschappelijke ontwikkeling van de stad, het gewest en het hele land’, reageert Brussels minister-president Rudi Vervoort op de toekenning van de overheidsopdracht aan het consortium Ateliers Jean Nouvel en de Belgische groepen CFE en Cofinimmo.

‘Het stadsproject Neo is vandaag in een beslissende fase getreden. Want dit samenhangende, gedurfde project biedt ambitieuze perspectieven voor onze stad’, vult Brussels burgemeester Philippe Close aan.

Het winnende consortium sleept de opdracht in de wacht door zijn ‘gedurfde architecturale aanpak en zijn vermogen om aan congresruimten een nieuwe invulling te geven zodat deze beantwoorden aan de hedendaagse, maar vooral toekomstige behoeften’, luidt het in een mededeling.

Uitzicht op het Atomium

Het Congrescentrum is in de visie van architect Jean Nouvel ‘een lichtbak gebouwd uit glas en staal die terrasvormig georganiseerd is aansluitend bij het hellende terrein’. Het dak is een hangende tuin die toegankelijk is voor deelnemers aan congressen en voor de hotelgasten.

Het viersterrenhotel ligt langs de Keizerin Charlottelaan aan de uiterste noordkant van de grote terrastuin, en vormt daarmee het dak van het Congrescentrum. De 250 kamers hebben uitzicht op het Atomium en de hoogste verdieping herbergt een bar met panoramisch uitzicht en een dynamisch dak.

Het consortium vertrouwt de exploitatie van het hotel toe aan de wereldspeler NH Hotels.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in