In Parijs is de verantwoordelijke van het veiligheidsteam van president Emmanuel Macron opgepakt nadat beelden opgedoken zijn waarop te zien is hoe hij een hulpeloze betoger hardhandig aanpakt. Alexandre Benalla wordt ook ontslagen.

Alexandre Benalla is opgepakt een dag nadat het parket van Parijs had aangekondigd een onderzoek te openen naar de veiligheidsmedewerker van president Macron. De man werd in alle stilte twee weken geschorst, maar wordt nu dus ook ontslagen. 

De beelden dateren van een betoging op 1 mei en werden volgens Le Monde gemaakt op de Place de la Contrescarpe in het 5e arrondissement van Parijs. Daarop is te zien hoe agenten een betoger tegen de grond werken. Later snelt een man zonder uniform, maar wel met een politiehelm toe, die de betoger wegtrekt van de agenten, hem meerdere klappen geeft en tegen de grond werkt. Nadat zijn gezicht van dichtbij gefilmd wordt, wandelt hij snel weg.

Le Monde herkende op de beelden Alexandre Benalla, die op het kabinet van Macron verantwoordelijk is voor de veiligheid van de president. De identiteit van de man werd aan de krant bevestigd door kabinetschef Patrick Strzoda. ‘Daags na de betoging werd ik er door een medewerker van op de hoogte gebracht dat meneer Benalla herkend was op het terrein, terwijl hij deelnam aan een operatie van de ordediensten. Ik heb de video’s gezien en ik heb hem diezelfde dag bij mij geroepen’, stelt Strozda.