Trump bekritiseert Federal Reserve
Fed-voorzitter Jerome Powell, aangesteld door Donald Trump. Foto: Reuters

Donald Trump is niet blij met de stijgende rente en de sterke dollar. Hij uit kritiek op het beleid van de Fed, wat erg ongewoon is voor een president.

‘Ik ben er niet blij mee’, stelde Amerikaans president Donald Trump over het beleid van de Fed, de Amerikaanse centrale bank. ‘Ik vind het niet leuk om te zien hoe de rente stijgt terwijl we zoveel werk in de economie steken.’ Volgens hem ‘valt de Chinese munt als een baksteen naar beneden’, waardoor de sterker wordende dollar ‘ons in het nadeel brengt'.

Na zes jaar van lage rentes, waarmee de Fed de economie in de nasleep van de crisis wilde aanwakkeren, is de instelling vanaf december 2015 gestart de rente gradueel te verhogen. Sinds Trump president werd in 2017 deed het dat al vijf keer.

Nochtans zijn de meeste economen het erover eens dat het optrekken van de rente en een sterke Amerikaanse dollar het juiste beleid zijn wanneer de inflatie hoog is, met 2,9 procent, en de werkloosheidsgraad met 4 procent historisch laag is.

Ongewoon

Trump zei nog dat hij ‘hen (de mensen bij de Fed, red.) laat doen wat zij het best achten’. Toch zijn de uitspraken van Trump opmerkelijk. Het is erg ongewoon dat een president zich uitspreekt over het beleid van de Fed, die onafhankelijk werkt. ‘Sommigen zullen tegenwerpen dat ik dit niet mag zeggen als president’, stelde hij nog. ‘Maar ik heb lak aan wat ze zeggen, want mijn mening is niet veranderd.’ Het is van de jaren 70 geleden dat een zittende president zich zo open uitspreekt over het beleid van de Fed. Toen deed president Nixon dat ook.

Na de uitspraken stuurde het Witte Huis nog een statement uit dat de president ‘uiteraard de onafhankelijkheid van de Fed respecteert'. Huidig Fed-voorzitter Jerome Powell werd door Trump aangesteld, nadat hij Janet Yellen buitenkegelde. Die beschouwde hij als een handpop van Barack Obama.

Sommige waarnemers denken dat de uitlatingen van Trump zelfs het omgekeerde effect zullen hebben en de Fed zullen aanzetten om zeker niet minder renteverhogingen door te voeren – al is het maar om de eigen onafhankelijkheid in de verf te zetten.

De meeste economen denken overigens niet dat het beleid van de Fed een gevaar vormt voor de Amerikaanse economie, maar wel het beleid van Trump zelf. Denk aan de handelsoorlogen die hij startte met onder meer China en Europa.