Marghem moet huiswerk overdoen
Foto: Photo News

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) heeft geen rekening gehouden met de wil van haar coalitiepartners om een Nederlandse gascentrale in haar ‘gasplan’ een faire kans te geven.

De federale ministerraad bespreekt vrijdag het plan van minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) voor de gascentrales die in 2025 de kerncentrales moeten vervangen. Normaal had dat plan er eind mei al moeten liggen.

Vorige week kwam het eerste ontwerp, maar dat werd meteen van tafel geveegd door Open VLD, CD&V en de N-VA. ‘Marghem biedt geen faire kans aan de gascentrale in het Nederlandse Maasbracht’, klinkt het bij haar coalitiepartners. Nochtans wordt die centrale als het ei van Columbus beschouwd. Met een capaciteit van 1.300 megawatt zou ze kunnen instaan voor meer dan een derde van de ­capaciteit (3.600 megawatt) die nodig is.

De centrale in Maasbracht is eigendom van het Duitse energiebedrijf RWE en werd in 2012 vernieuwd, maar door de overcapaciteit bij onze noorderburen is ze al vier jaar inactief.

RWE zegt dat de enige uit­gave om elektriciteit te leveren aan België, een kabel is van 13 kilometer om de grens over te steken. ‘De prijs wordt ­geraamd op 200 miljoen euro’, zegt men bij de N-VA. ‘Een pak minder dan de 1,2 miljard euro die een nieuwe gascentrale met dezelfde capaciteit zou kosten. Daarom alleen verdient Maasbracht een kans.’

In voordeel van Engie

De steunmechanismes die Marghem vorige week heeft voorgesteld, waren zo opgesteld dat RWE onvoldoende garanties zou hebben voor een winst­gevende activiteit. Als Maasbracht niet meedoet, speelt dat in de kaart van de Belgisch-Franse energieproducenten die eveneens gascentrales willen bouwen. Marghem heeft al vaker het verwijt gekregen dat ze rijdt voor Engie en EDF-Luminus. Ook nu verdenken haar coalitiepartners haar daarvan. Het is afwachten of de minister haar plan vrijdag bijstelt.