Egyptische archeologen hebben de dertig ton zware sarcofaag die twee weken geleden gevonden werd, geopend.

Zou het lichaam van Alexander de Grote gevonden worden? Of zou het openen van de sarcofaag tot onheil leiden? Geen van beide, zo blijkt. ‘We hebben de sarcofaag geopend en we zijn niet vervloekt’, zei Mostafa Waziry, het hoofd van Egyptes hoogste raad voor antiquiteiten.

Waziry en z’n team vonden drie mummies in een roodbruine vloeistof. De vloeistof werd geanalyseerd en uiteindelijk omschreven als rioolwater. Het water is de sarcofaag binnengesijpeld via een barst aan de rechterzijde en heeft gezorgd voor de complete ontbinding van de mummies. Er werden dus enkel skeletten aangetroffen.

Mysterieuze zwart granieten sarcofaag geopend
Foto: EPA-EFE

‘We hebben de beenderen van drie mensen gevonden. Het lijkt op een familiegraf. Jammer genoeg waren de mummies niet in de beste conditie’, aldus Waziry. Volgens experts aan de Britse zender BBC zou het mogelijk om drie soldaten gaan. Eén van de schedels zou gebarsten zijn, wat kan wijzen op een verwonding door een pijl.

Het rioolwater gaf volgens de archeologen een ondraaglijke stank af. Toen ze de bovenste steen een vijftal centimeter omhoog tilden, werd de volledige site verlaten omwille van de stank, aldus nieuwszender El-Watan. De experts droegen tijdens de werken voortdurend mondmaskers.

Mysterieuze zwart granieten sarcofaag geopend
Foto: EPA-EFE

De bijzondere sarcofaag werd door bouwvakkers ontdekt tijdens werken in de Egyptische havenstad Alexandrië twee weken geleden. De sarcofaag is meer dan tweeduizend jaar oud, twee meter hoog, drie meter lang en meer dan dertig ton zwaar.

Naast de zwart granieten sarcofaag werd ook een albasten beeldhouwwerk van een hoofd gevonden, vermoedelijk gaat het om de persoon in de sarcofaag. ‘Het albasten hoofd is waarschijnlijk dat van een edelman in Alexandrië.’

Mysterieuze zwart granieten sarcofaag geopend
Foto: EPA-EFE