Deze personen krijgen adellijke titel
Koning Filip Foto: Photo News

Koning Filip heeft een reeks adellijke gunsten en eretekens verleend, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag. Zo mag VBO-baas Pieter Timmermans zichzelf voortaan baron noemen en kreeg voormalig ACV-voorzitter Luc Cortebeeck het ereteken van Grootofficier in de Kroonorde.

Deze personen krijgen adellijke titel
Pieter Timmermans Foto: Bart Dewaele

Naast Pieter Timmermans krijgen ook de Waalse arts Jean-Pierre Schenkelaars en Hugo Nys de titel van baron. Die laatste was tot eind 2015 de voorzitter van Koninklijke Schenking, de instelling die beschikt over de roerende en onroerende goederen van het koningshuis en deze ook beheert.

Vier vrouwen krijgen van de koning de titel van barones. Het gaat om de Vlaamse therapeute Ingrid De Jonghe, die de organisatie Therapeuten voor Jongeren (TEJO) oprichtte, en de Vlaamse Carla Molenbergs, een van de oprichters van een rusthuis voor dementerenden in Geel.

Deze personen krijgen adellijke titel
Ingrid De Jonghe Foto: katrijn van giel

Ook Diane Hennebert, de eerste directrice van de Stichting Boghossian, die momenteel een organisatie voor schoolverlaters leidt, en Yvonne L’Hoest, de voorzitster van de Federatie van Resto du coeur België, vallen die eer te beurt.

Ridder

Pianist Jean-Claude Vanden Eynden, die op zijn 16de de jongste laureaat was bij de Koningin Elisabeth Muziekwedstrijd, krijgt de titel van ridder.

Boven op de adellijke titels deelde de koning ook 12 eretekens uit. Voormalig ACV-voorzitter Luc Cortebeeck en hematoloog Marc Boogaerts worden allebei Grootofficier in de Kroonorde. Alzheimerexpert Bart De Strooper, hiv-experte Marie Laga en neuroloog Steven Laureys worden Commandeur in de Leopoldsorde.

Tot slot wordt de Luikse actrice Marie Gillain, die zich inzet voor de ngo Plan International, Commandeur in de Kroonorde. Ook oprichtster van de vzw Diversicom Marie-Laure Jonet, ex-Agoria-voorzitster Christ'l Joris, cultureel activist Lukas Pairon, Puratos-voorzitter Eddy Van Belle, prinses Antoinette de Merode en baron Elie-François Duesberg van het museum François Duesberg valt die eer te beurt.