Montenegro antwoordt na uithaal Trump: ‘We dragen wel bij tot vrede in Europa’
President Trump Foto: AFP

Amerikaanse president Donald Trump zei in een interview met Fox News dat de bevolking van Montenegro ‘erg sterk is, maar ook agressief’. Hij stelde het principe van gemeenschappelijke defensie van de Navo in vraag.

Elke aanval op een Navo-lid wordt beschouwd als een aanval op alle lidstaten van de Navo. Dat principe is de hoeksteen van de defensiestrategie van de Navo, maar Trump stelt dat in vraag. ‘Waarom moet mijn zoon Montenegro of Albanië gaan verdedigen’, vraagt een journalist van Fox News aan president Trump. ‘Die vraag heb ik me ook al gesteld’, antwoordde de president.

Hij zegt verder dat de bevolking van Montenegro sterk is, maar ook agressief. ‘Ze kunnen agressief worden, en gefeliciteerd, je hebt een Derde Wereldoorlog’, aldus de president.

‘Montenegro draagt bij tot vrede’

De president van Montenegro reageerde in het parlement dat zijn land bijdraagt tot vrede en veiligheid in Europa. ‘Montenegro is trots op zijn geschiedenis en traditie van vredevolle politiek’, liet de regering weten in een persbericht. ‘Als nieuw Navo-lid en kandidaat-lid van de EU dragen we bij tot vrede en stabiliteit op het Europese continent, maar ook wereldwijd, samen met Amerikaanse soldaten in Afghanistan.’

De Navo zelf ziet geen graten in de uitspraken van Trump. Een woordvoerder bevestigt dat artikel vijf, waarin omschreven staat dat andere leden een bedreigd land te hulp schieten, onvoorwaardelijk is.

Montenegro is een land met 600.000 inwoners en werd pas vorig jaar lid van de Navo. Het land ambieert ook een EU-lidmaatschap, iets wat Rusland niet ziet zitten. Montenegro was een deelrepubliek van Joegoslavië en is sinds 2006 een onafhankelijke staat.