Luchtruim weer open, vrijdag alles normaal
Foto: Bart Dewaele
De problemen bij Belgcocontrol zijn opgelost maar er werden wel vluchten geannuleerd of afgeleid naar andere luchthavens. Brussels Airport verwacht dat alle vluchten vanaf vrijdagochtend op het voorziene tijdstip kunnen vertrekken.

De panne bij Belgocontrol is voorbij, de systemen werden rond half zes opnieuw opgestart. De verwachting was dat de impact van de panne 2 à 3 uur zou duren. Volgens woordvoerder Dominique Dehaene zal de panne zich daarna niet meer laten voelen. 'De vliegtuigen stijgen omstreeks half zes op met gemiddeld vier minuten ertussen, gaandeweg zal dat weer versnellen', klinkt het.

Passagiers mogen naar de luchthaven blijven komen, maar informeren zich best op voorhand bij hun luchtvaartmaatschappij over de stand van zaken. Dat zegt Brussels Airport donderdagavond. Af en toe kan er opnieuw een vliegtuig landen of vertrekken, dus er wordt geen oproep gelanceerd om weg te blijven van de luchthaven.

Gevolgen voor reizigers

Voor de meeste passagiers van de geschrapte vluchten is intussen een oplossing gevonden. Mogelijk moeten enkele reizigers de nacht doorbrengen op de luchthaven. Voor hen worden, volgens de standaardprocedure, veldbedden voorzien.

Er werden vluchten geannuleerd en afgeleid in Zaventem naar buitenlandse luchthavens.  Bij Tui werd alvast een inkomende vlucht van Antalya omgeleid naar Rijsel, eentje van Paphos ging naar Eindhoven. Van daaruit werden passagiers met bussen naar Zaventem gevoerd. Een uitgaande vlucht naar Mallorca werd niet omgeboekt, maar zal enkel met vertraging vertrekken.

Brussels Airlines schrapte twaalf vluchten, een duizendtal passagiers is getroffen door die beslissing. 'Van de 48 vluchten die donderdag nog na het afsluiten van het luchtruim gepand waren, hebben we er twaalf geannuleerd', zo zegt Kim Daenen, woordvoerster van Brussels Airlines. Andere vluchten hebben ook te maken met vertragingen. 'We hebben ook zo veel mogelijk van onze klanten gecontacteerd. De anderen raden we aan om hun vluchtinformatie te checken', aldus Daenen.

'Clear the sky'

Iets voor 16 uur ging Belgocontrol over tot een zogenaamde 'clear the sky'. Het houdt in dat er geen enkel vliegtuig meer op lagere hoogte over België mag vliegen. Op hoge hoogte kan dat wel nog, voor die vluchten is Eurocontrol verantwoordelijk.

'Er is een probleem met de data van de vluchtgegevens. Daarom hebben we de opdracht gegeven voor een “clear the sky”’, zegt Dominique Dehaene, woordvoerder van Belgocontrol. Aan De Standaard kon Dehaene niet vertellen wanneer er voor het laatst nog een ‘clear the sky’ was. ‘Het is erg uitzonderlijk.’ 

Belgocontrol benadrukt dat er geen gevaar was voor de veiligheid van het luchtverkeer. ‘De ontruiming is de ultieme veiligheidsmaatregel om ervoor te zorgen dat er ook geen gevaar ontstaat.’

Belgocontrol kan niet meedelen wat het specifieke probleem was. Het blijft bij 'een technisch probleem bij het opladen van de vluchtgegevens.' 'Het zou technisch allicht ook te ingewikkeld zijn om dat uit te leggen', klinkt het.

In mei 2015 had Belgocontrol al eens het volledige luchtruim urenlang moeten afsluiten door een technisch probleem. Dat was toen het gevolg van eens stroompanne bij de luchtverkeersleider.