Minder vastgoedtransacties, maar prijzen blijven stijgen
Foto: Jimmy Kets

Terwijl het aantal vastgoedtransacties in ons land het voorbije trimester voor het eerst in twee jaar lichtjes terugliep, gingen de prijzen van woningen en appartementen de voorbije maanden wél opnieuw de hoogte in.

Gemiddeld betaal je in België nu 250.735 euro voor een woonhuis en 219.137 euro voor een appartement, een stijging met respectievelijk 4,1 en 0,7 procent in vergelijking met het eerste trimester van dit jaar. Dat blijkt uit de notarisbarometer.

Opvallend is wel dat appartementen in Vlaanderen gemiddeld iets goedkoper geworden zijn het voorbije trimester, al is die daling met 0,9 procent nog heel bescheiden. Wil je nu een appartement kopen in Vlaanderen dan tel je daar gemiddeld 222.773 euro voor neer, en dat is nog altijd een heel stuk meer dan in Wallonië waar je gemiddeld maar 174.619 euro moet ophoesten. Limburgers zijn nog altijd het best af op de Vlaamse vastgoedmarkt: de gemiddelde prijs voor een huis ligt er 14 procent onder het Vlaamse gemiddelde, en ook appartementen zijn daar een stuk goedkoper.

Na de recordjaren 2016 en 2017 lijkt de Belgische vastgoedmarkt het dit jaar wel iets rustiger aan te doen. In vergelijking met de eerste zes maanden van 2017 nam het totale aantal transacties de eerste jaarhelft van 2018 met ruim 1 procent af. De grootste terugval was voor de provincies Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen, terwijl Antwerpen en Oost-Vlaanderen gewoon stabiel bleven.