Civiele Bescherming neemt niet deel aan ‘klucht van Jan Jambon’
Voorgaande jaren nam Civiele Bescherming wel deel aan het défilé. Foto: civilsecurity.be

Het personeel van de Civiele Bescherming zal niet deelnemen aan het nationaal defilé op de nationale feestdag, zaterdag 21 juli. Dat heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront donderdag aangekondigd.

Het personeel ‘wil niet medeplichtig zijn aan de door de minister van Binnenlandse Zaken, N-VA’er Jan Jambon, en zijn kabinet georkestreerde klucht’, aldus de vakbonden ACV en ACOD in een persbericht.

De vakbonden wijzen erop dat de minister tijdens het defilé het nieuwe materiaal van de Civiele Bescherming wil tonen en zo ‘de bevolking laten geloven dat ze bij een biologische terreuraanslag of een groot industrieel of nucleair ongeval goed beschermd zal zijn’. ‘Maar waartoe dient de allermooiste racewagen als er geen piloot of mecanicien aanwezig is’, klinkt het.

Ze hekelen de nakende verdwijning van vier van de zes huidige operationele eenheden. ‘Alleen de eenheid van Brasschaat (thuishaven van minister Jambon), vlakbij Antwerpen, en de eenheid van Crisnée, aan de grens met Limburg, zullen blijven bestaan. Van een geografische dwaling gesproken: alle krachten zullen in het noordoosten van het land geconcentreerd zijn, maar wel door alle burgers worden gesubsidieerd.’

‘Blunder’

Zou het nucleair noodplan in de kerncentrales van Tihange of Doel in werking treden, ‘zullen de door onze minister van Binnenlandse Zaken zorgvuldig gekozen kazernes rechtstreeks getroffen worden omwille van de dominante windrichtingen’, aldus nog ACV en ACOD, die van een ‘blunder’ spreken. ‘Bovendien glijdt de hulpverlening aan de bevolking, toch de kernopdracht bij uitstek, nu langzaam maar zeker af naar een regionalisering of zelfs privatisering.’

Volgens de bonden zal meer dan 30 procent van de personeelsleden terugkomen in functies ‘die helemaal niets te maken hebben met hun huidige beroep van redder’, terwijl een deel van de agenten die slagen op een examen om hun betrekking te behouden, zal degraderen.

De agenten van de Civiele Bescherming hadden al aangekondigd niet deel te nemen aan ‘Feest in het Park’ in Brussel. Daar stelt de Civiele Berscherming traditioneel haar werkzaamheden aan het publiek voor.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in