Homans gooit afschaffing provincies opnieuw op tafel
Foto: Luc Daelemans

De N-VA blijft hameren op de volledige afschaffing van het provinciale bestuursniveau. In De Ochtend op Radio 1 herhaalde viceminister-president Liesbeth Homans donderdagochtend die wens van haar partij.

Op 1 januari werden een flink pak bevoegdheden van de provincies overgeheveld naar het lokale of het Vlaamse niveau. Het resultaat van een politiek compromis dat de Vlaamse Regering begin 2014 sloot: de N-VA wilde de provincies toen eigenlijk al helemaal afschaffen, maar CD&V was tegen. Dus werden begin dit jaar enkel de zogenoemde persoonsgebonden bevoegdheden, zoals sport en cultuur, bij de provincies weggehaald.

De Vlaams-nationalisten hebben echter nog steeds de ambitie veel verder te gaan. ‘Zitten we na de verkiezingen van volgend jaar weer mee aan de tafel, dan gaan we opnieuw voor de volledige afschaffing van de provincies’, herhaalde Homans in De Ochtend. ‘We trekken voluit de kaart van de gemeenten en Vlaanderen. Als wij dus opnieuw de kans krijgen een regering te vormen, dan moet de afschaffing van de provincies in het regeerakkoord staan.’

Een breekpunt voor regeringsdeelname lijkt de afschaffing van de provincies echter niet te gaan worden. 'De afschaffing zal bij de regeringsonderhandelingen op de tafel worden gelegd als een belangrijk punt', meldt de woordvoerder van Homans.

Statiegeld

Voorts ging Homans ook nog eens in op de hele discussie rond de invoering van het statiegeld, waarover morgen dan toch geen besluit zal worden genomen op de Vlaamse superministerraad. Volgens de viceminister-president wordt dat statiegeld beter ‘pas binnen enkele jaren’ ingevoerd, en niet op de korte termijn.

Homans: ‘Het statiegeld op blikjes en flessen is slechts een onderdeel van het grotere afvalplan, want er is veel meer zwerfvuil dan dat. Bovendien hebben we de blauwe PMD-zakken al, er is nog steeds de mogelijkheid daarmee meer afval op te halen dan enkel blik en petflessen.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig