Ryan Gosling opent Filmfestival Venetië
Foto: AP

Kun je dansen op de maan? Twee jaar geleden opende Damien Chazelle het filmfestival van Venetië met ‘La la land’, dit jaar krijgt hij die eer opnieuw voor opvolger ‘First man’, waarin Ryan Gosling in het ruimtepak kruipt van Neil Armstrong.

De film van Universal gaat over de astronaut in de aanloop naar de maanlanding van 1969 met de Apollo 11. Zijn vrouw wordt gespeeld door Claire Foy, bekend van Netflix-serie ‘The crown’.

‘La la land’ moest twee jaar geleden de duimen leggen voor ‘Moonlight’ op de Oscars, maar de openingsfilm van Venetië doet het opvallend vaak goed op de Oscarnacht. Zie ook ‘Birdman’, ‘Gravity’ en ‘Black swan’.

Juryvoorzitter is dit jaar Guillermo del Toro, de regisseur die in Venetië vorig jaar ‘The shape of water’ voorstelde enkele maanden voor die de Oscar won.

Stevige Oscarkandidaten

Ook dit jaar worden weer stevige Oscarkandidaten op het Lido verwacht, zoals ‘A star is born’, het regiedebuut van acteur Bradley Cooper en de derde remake van het romantische drama uit 1937 dat in 1954 werd bewerkt tot een musicalklassieker met Judy Garland.

Nog een andere langverwachte remake moet ook nog bevestigd worden: ‘Suspiria’, Luca Guadagnino’s eerste film sinds ‘Call me by your name’. Wordt ook nog verwacht: ‘Roma’, Alfonso Cuarons terugkeer naar Mexico na ‘Gravity’. Maar dat is allemaal nog niet zeker. Wat wel vaststaat, is dat het 75ste filmfestival van Venetië opent met ‘First man’ op woensdag 29 augustus.