Spanje maakt seks zonder expliciete toestemming strafbaar
Nachtelijk protest tegen de vrijlating van vijf mannen die een achttienjarige vrouw in 2016 seksueel hadden aangerand Foto: AP

De Spaanse regering belooft een nieuwe verkrachtingswet waardoor seks zonder expliciete en wederzijdse toestemming strafbaar wordt. Premier Pedro Sanchez geeft daardoor eindelijk gehoor aan het groeiende ongenoegen onder de Spanjaarden.

De afgelopen maanden kwamen duizenden Spanjaarden op straat om aan te klagen dat een Spaanse rechter vijf mannen niet schuldig had bevonden aan verkrachting. De vijf mannen hadden gefilmd hoe ze een achttienjarige vrouw in 2016 seksueel hadden aangerand tijdens het stierenloopestival in Pamplona. Onder meer omdat het slachtoffer stil was gebleven tijdens de feiten, werden ze slechts tot negen jaar cel veroordeeld voor seksueel misbruik.

‘Als ze “neen” zegt, is het neen. En als ze geen “ja” zegt, is het ook neen.’ Met die woorden kondigde Sanchez de wetswijziging aan in het Spaanse parlement. Met de verstrenging wil de premier elke mogelijke twijfel bij verkrachtingszaken wegnemen.

Patricia Faraldo Cabana, rechtenprofessor aan de universiteit van A Coruña en medeauteur van het voorstel tot wetswijziging, zegt dat de (niet-)instemming niet enkel verbaal moet zijn, maar ook uit lichaamstaal kan afgeleid worden. ‘Als een persoon naakt is, actief deelneemt en tekenen van genot toont, is er sprake van instemming. Maar als iemand huilt, erbij ligt als een bewegingsloze opblaaspop of absoluut geen tekenen van genot toont, is er geen instemming.’

Als de wetswijziging er komt, treedt Spanje toe tot een select groepje landen, waaronder Groot-Brittannië en Canada, waar seks zonder expliciete toestemming als een crimineel feit wordt beschouwd, zonder dat een slachtoffer bedreiging of geweld moet kunnen aantonen. Ook in Zweden geldt sinds begin juli een gelijkaardige wet.