Van Acciaroli tot Zweden: hier lonkt het eeuwige leven
Okinawa, Japan Foto: Š Michael Runkel

Het was de Amerikaanse journalist en producer Dan Buettner die vanaf 2003 de zogenaamde ‘blauwe zones’ in kaart bracht. Dat zijn plekken waar de bevolking veel gezonder is en ouder wordt dan elders. Kunnen we er iets van leren?

Buettner vond ­zeven blauwe zones, niet toevallig eilanden of afgesloten gemeenschappen waar fastfood en een sedentair leven minder snel doorsijpelen.

Dit zijn de zeven zones die Buettner in kaart bracht:

Okinawa

Sardinië

Het Italiaanse dorpje Acciaroli

Het Griekse eiland Ikaria

Een schiereiland van Costa Rica

De mormonengemeenschap in Loma Linda (Californië)

Enkele gebieden in Zweden

Wat eten de bewoners op deze ‘plaatsen van het eeuwige leven’?

In de blauwe zones maken mensen voldoende tijd voor geliefden, bewegen ze, en is er geen overmaat. Toch is het culinaire aspect ook heel belangrijk. De mensen leven op deze plekken voornamelijk van het land, en eten wat voorhanden is. Ze eten van alles een beetje, maar met mate.

Buettner heeft er intussen zijn levenswerk van gemaakt om wereldwijd mensen aan te zetten tot een gezondere levensstijl. Hij maakt voorstellen om de publieke ruimte, maar voeding is ook heel belangrijk. Daarom staan er op zijn website gezonde recepten. De maaltijden die hij voorstelt variëren van frisse slaatjes, zoals kikkererwten ceaser salad of rijst met knapperige kaneel, maar ook warme gerechten zoals Pad Thai, pesto pasta met artichok en gebakte falafel en dille saus.

Overal ter wereld eten ze natuurlijk ook dessert, daarom stelt hij pannenkoeken of mangoslaatje of aardbei-vanille chia zaad pudding voor.

Een tip is bijvoorbeeld rucola, een echt oerplantje. Dat is een wilde groente met meer kostbare voedingsstoffen dan een nette krop sla.