Eigenaar hotel schietpartij Las Vegas vervolgt slachtoffers om schadeclaim af te wenden
Foto: REUTERS

De eigenaar van het hotel Mandalay Bay in Las Vegas, waar vorig jaar bij een schietpartij 58 doden en 500 gewonden vielen, heeft een klacht ingediend tegen de slachtoffers van die schietpartij. De hotelgroep hoopt daarmee elke vraag tot de betaling van een schadevergoeding te blokkeren.

De keten MGM Resorts International wijst in haar klacht elke verantwoordelijkheid af door te verwijzen naar een federale wet waarin staat dat een bedrijf niet aansprakelijk is als het ‘anti-terrorisme-technologie’ gebruikt. Mandalay Bay deed dat naar eigen zeggen, en wel door een erkende beveiligingsfirma in te huren. De hotelgroep vraagt aan de rechter om een verklaring die dat bevestigt, waarmee ze alle claims zou kunnen afwenden.

Op 1 oktober vorig jaar opende de 64-jarige Stephen Paddock vanuit een hotelkamer het vuur op een menigte die een muziekfestival bij Mandalay Bay bijwoonde. Het motief voor zijn daad is niet bekend, de man beroofde zichzelf van het leven.

Bij de schietpartij kwamen 58 mensen om het leven en raakten er 500 gewond. Zo’n 2.500 mensen dreigen er intussen mee om MGM aan te klagen. Sommigen hebben dat al gedaan, zegt de hotelketen in de klacht die ze indiende.

‘Aandacht afleiden’

De slachtoffers van de schietpartij reageren furieus op de klacht. Volgens hun advocaat wil MGM enkel de aandacht afleiden van de eigen tekortkomingen. Hij bestempelt de veiligheidsprocedures in het hotel als ‘een complete grap’. Volgens advocaat Robert Eglet is de federale wetgeving enkel bedoeld voor beveiligingsfirma’s, en niet om ook andere bedrijven immuniteit te verlenen.

Hij wijst er ook op dat het ging om één enkele schutter, zonder banden met terroristische groepen.