Trump: ‘Ik heb me versproken over Russische inmenging’
Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een bocht van 180 graden gemaakt en de conclusies over Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen dan toch aanvaard.

Donald Trump heeft dinsdag gezegd dat hij de informatie van de inlichtingendiensten omtrent Russische inmenging in de verkiezingen van 2016 aanvaardt. Maandag zei hij in Helsinki nog dat hij ‘geen grond’ ziet waarom Moskou zich zou hebben ingelaten met de verkiezingen. Tegelijk noemde hij de ontkenning van zijn Russische collega Vladimir Poetin ‘extreem sterk en krachtig’.

Daarmee had de bewoner van het Witte Huis zich openlijk gekeerd tegen de inschatting van zijn geheime diensten en onderzoeksautoriteiten dat er wel degelijk een Russische inmenging was geweest. Daarvoor kreeg hij bakken kritiek over zich heen, ook van politieke zwaargewichten binnen zijn Republikeinse partij.

Trump verduidelijkt nu dat hij tijdens de persconferentie had willen zeggen dat hij geen grond zag waarom de Russen zich niet zouden gemengd hebben met de verkiezingen. Maar door dat woord te vergeten, kreeg zijn uitspraak ‘een tegengestelde betekenis’.

‘Ik aanvaard de conclusie van onze inlichtingendiensten dat Rusland zich in 2016 heeft ingelaten met onze verkiezingen’, klinkt het daags nadien. Maar ‘het zouden ook nog andere mensen kunnen zijn’.

Tegenover verslaggevers in het Witte Huis herhaalde Trump wel dat de inmenging geen impact op het resultaat, zijn overwinning, heeft gehad. Hij hamerde ook nog op zijn ‘respect’ voor de inlichtingendiensten.

Democraten vragen publieke hoorzitting

'Hij probeert wat hij gisteren heeft gezegd te ontkennen. Het is 24 uur te laat en op de verkeerde plaats', reageert de leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, op Twitter. Hij roept op tot een publieke hoorzitting van het team van Trump.

Ook Nancy Pelosi, de Democratische minderheidsleider van het Huis van Afgevaardigden, haalt uit naar Trump. 'Het terugkrabbelen van de president creëert meer vragen dan antwoorden en het Amerikaanse volk verdient het om te weten of de president echt achter het Amerikaanse volk en onze democratie staat.'