Belgische werknemer niet langer de duurste
Foto: pixabay

Belgische werknemers mogen hun ‘tax liberation day’ dit jaar tien dagen eerder dan vorig jaar vieren. Daarnaast zijn Belgen ook niet langer de duursten om in dienst te nemen.

Uit de 9de editie van de studie The Tax Burden of Typical Workers concludeert de denktank Institut économique Molinari dat het verder uitrollen van de zogenaamde ‘taxshift’ zijn vruchten afwerpt. De regering-Michel heeft de kosten om werknemers in België aan te werven, aanzienlijk verlaagd. Daardoor mogen Belgische werknemers dit jaar tien dagen vroeger vieren dat ze voortaan voor eigen rekening werken. De ‘tax liberation day’ is immers de (theoretische) dag waarop een werknemer in theorie niet langer belastingen betaalt.

Voorts blijkt ook dat, na enkele jaren de duurste werknemers in de EU te zijn geweest, de Belgen nu de vierde duurste zijn om in dienst te nemen, na de Luxemburgers, Oostenrijkers en Nederlanders. Inzake nettosalaris bekleden Belgische werknemers de elfde plaats.

Nog enkele bevindingen:

  • Om na belastingen 1 euro netto te kunnen uitkeren aan een gemiddelde werknemer, moet een werkgever nu 2,04 euro uitgeven. Dat is een flink stuk minder dan de piek van 2,34 euro in 2013.
  • De Belgische overheid int belastingen op een gemiddeld Belgische werknemersloon van 29.233 euro - nog steeds een van de drie hoogste cijfers in Europa.
  • De werkloosheid in België is het laagst sinds het begin van de studie.

Volgens James Rogers van het Institut économique Molinari heeft de taxshift ‘een merkbare impact op de Belgische economie: de werkloosheid daalt en er is meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Het zijn echter vooral de Belgische werkgevers die er de vruchten van plukken - de Belgische werknemers mogen daar de komende jaren op hopen.’