Terugroepactie kost Greenyard 30 miljoen euro
Foto: rr

Door de listeriacrisis in Hongarije moest Greenyard alle diepvriesproducten terugroepen die de laatste twee jaar in zijn lokale vestiging werden geproduceerd. Het kostenplaatje voor die terugroepactie heeft het bedrijf al 30 miljoen euro gekost, schat de Belgische groenten- en fruitgroep.

De Belgische voedingsgigant Greenyard kwam begin deze maand in opspraak omdat het bedrijf op grote schaal diepvries­producten moest terugroepen die in zijn Hongaarse vestiging werden geproduceerd. Ze werden door het Europese voedselagentschap gekoppeld aan de uitbraak van een dodelijke listeriabesmetting, waardoor er negen doden zijn gevallen.

De vestiging in Hongarije werd ondertussen verzegeld. Greenyard schat de financiële impact van de terugroepactie op 30 miljoen euro, staat in een persbericht. Dat is na tussenkomst van de verzekeringen. Het bedrijf tekende gisteren al een koersval op van ruim 31 procent.

Updates

Analisten hadden al kritiek op de slechte communicatie van Greenyard. De Belgische voedingsgroep lijkt daar nu aan tegemoet te willen komen en beklemtoont in haar persbericht dat ze de crisis ‘heel serieus’ neemt. Het bedrijf zal ook regelmatig updates geven over de situatie. Dat is nodig, want het bedrijf kan ‘onmogelijk een accurate inschatting geven van de globale financiële impact van de listeriabesmetting en de terugroepactie’.

De zenuwen staan strak gespannen. Voorlopig heeft Green­yard nog geen weet van klanten die afhaken. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) benadrukt dat er geen besmettingen zijn in België. Listeria is een hittegevoelige bacterie. Wanneer de groente tot in de kern wordt verhit, is er geen gevaarn zegt een woordvoerster vandaag in De Standaard.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig