Vlaamse gemeenten: ‘Keur statiegeld goed’
Foto: credit

‘Kies voor statiegeld op alle plastic flessen en blikjes.’ In de aanloop naar de superministerraad van de Vlaamse regering sturen intussen 168 Vlaamse gemeenten die boodschap de wereld in.

Komende vrijdag wil Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op een zogenaamde superministerraad landen met een aantal heikele dossiers, waaronder de mogelijke invoering van statiegeld op plastic blikjes en flessen.

De Statiegeldalliantie, dat voorstanders van de maatregel verenigt, is intussen aangegroeid tot ruim de helft van de Vlaamse steden en gemeenten. Onder meer de stad Ronse en de gemeenten Overijse, Lede, Haaltert en Lille sloten zich recentelijk aan, net als de provincie West-Vlaanderen en vier Vlaamse waterbeheerders.

De teller staat nu op 168 Vlaamse gemeenten - van de 308 - en 102 Vlaamse organisaties. ‘Dat toont het draagvlak voor de invoering van statiegeld’, aldus de alliantie. ‘Het is een doeltreffende maatregel om het zwerfvuil te bestrijden en onze omgeving proper te krijgen.’

Vlaamse regering verdeeld

In België geldt momenteel al een systeem van statiegeld op sommige glazen bier- en wijnflessen. In haar Afvalplan pleit minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) voor de uitbreiding naar plastic flessen en blikjes.

Maar de kwestie verdeelt de Vlaamse regering: N-VA en Open VLD staan weigerachtig tegenover het idee, en hekelen onder meer de kostprijs.