Tim t'Kint neemt afscheid van politiek
Tim t'Kint heeft nu meer tijd voor zijn taken als consul van Vanuatu. Foto: mvl

Tim t'Kint kondigt aan dat hij afscheid neemt van de gemeentepolitiek. Na 25 jaar voornamelijk op de oppositiebank gesleten te hebben, is de fut er naar eigen zeggen uit. T'Kint wil zich nu meer focussen op zijn taak als consul van Vanuatu.

Eerder dit jaar raakte bekend dat Tim t'Kint de functie van Belgisch consul voor de eilandengroep Vanuatu gekregen had. De functie betekende een hele eer voor het Affligemse raadslid en dus wil hij ook zijn best doen om het ambt zo goed mogelijk uit te voeren. Nu kondigt het raadslid in een open brief dan ook aan dat hij eind dit jaar afscheid neemt van de gemeentepolitiek en zich dus in oktober niet kandidaat zal stellen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Precies 25 jaar geleden startte t'Kint met een eerste campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 1994. Als lijsttrekker voor Jong Affligem behaalde t'Kint meteen 208 voorkeurstemmen, wat hem een zitje in de gemeenteraad opleverde. Diezelfde legislatuur wordt t'Kint zelfs nog een tijdje schepen onder burgemeester Guns.

Oppositie

De volgende gemeenteraadsverkiezingen behaalt Tim t'Kint regelmatig nog hoge scores, onder meer op de lijst VU&ID in 2000, en in 2006 behaalt hij net geen duizend stemmen. Maar net als in 2012 zal hij, dan met Affligem.nu, telkens in de oppositie belanden. Het afgelopen jaar sloten de twee gemeenteraadsleden van Affligem.nu zich nog aan bij meerderheidspartij N-VA, maar het grootste deel van zijn politieke carrière beleefde Tim t'Kint dus vanop de oppositiebanken waar hij zich ontpopte als een kritische stem.

Maar op een kwarteeuw is er veel veranderd in de gemeentepolitiek en dus trekt t'Kint er nu de stekker uit. “De politieke cultuur is harder en persoonlijker geworden. Dat maakt dat ik al enige tijd minder voldoening haal uit mijn werk als raadslid”, zegt t'Kint. “Vroeger duurde een gemeenteraad gemakkelijk enkele uren, nu zijn we vaak op een halfuur klaar. Er is nog nauwelijks debat en dat vind ik jammer.”

Vanuatu

Maar ook meer persoonlijke en professionele redenen sterken t'Kint in zijn beslissing om te stoppen met gemeentepolitiek. “De balans van een kwarteeuw gemeentepolitiek is ontegensprekelijk positief. Ik had mee de hand in belangrijke beleidsbeslissingen, ik heb de kans gekregen me te bekwamen in het uitdiepen van dossiers, ik heb beter leren spreken voor publiek en geleerd om te gaan met andere meningen. Maar nu wil ik meer tijd vrijmaken voor familie en vrienden en bovendien heb ik ook een nieuwe uitdaging gevonden als consul voor Vanuatu.”

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig