Elon Musk scheldt duiker Thaise grot uit voor pedofiel
Elon Musk Foto: AFP

Het moddergevecht tussen Vern Unsworth, een Britse duiker die betrokken was bij de reddingsoperatie van de voetballertjes in de Thaise grot, en Elon Musk heeft een venijnig staartje gekregen. De Tesla-baas beschuldigde Unsworth zondag openlijk van pedofilie.

‘Weet je wat, wij zullen zelf een video maken van onze mini-duikboot die helemaal naar de juiste Thaise grot navigeert. No problemo. Sorry pedo guy, je hebt er echt om gevraagd.’

Het was een ziedende Elon Musk die zondag achter de knoppen van zijn Twitteraccount kroop om te bewijzen dat de mini-duikboot die hij speciaal liet ontwerpen om de Thaise voetballertjes en hun coach uit de ondergelopen grot te bevrijden, wel degelijk had gewerkt als de reddingsdiensten hem zouden hebben gebruikt. In de tweet, die gericht was aan een van de duikers die deelnam aan de reddingsoperatie, Vern Unsworth, beschuldigt de Tesla-baas hem openlijk van pedofilie.

‘Moet je niet eerst nadenken vooraleer een machtig man als jij zoiets naar je 22 miljoen volgers verstuurt op Twitter’, hekelden twitteraars. ‘Dit is toch gevaarlijk?’ Musk liet zich aanvankelijk niet tackelen door de ontsteltenis die zijn tweet teweegbracht en reageerde dat hij wilde wedden ‘voor een gesigneerde dollar dat het waar is’ en dat ‘hij die Britse expat daar alleen maar rond de grot heeft zien hangen, maar nooit echt actie heeft zien ondernemen in de grot zelf’. Enkele uren later verwijderde Musk alle tweets waarin hij de Britse duiker had uitgescholden en beschuldigd.

‘Musk kan zijn mini-duikboot steken waar het pijn doet’

Het is niet de eerste keer dat de miljardair uithaalt bij twijfels over zijn mini-duikboot. Toen een Thaise provinciegouverneur vorige week een communiqué verstuurde over de stand van zaken, meldde hij terloops dat de mini-duikboot ‘niet praktisch’ was omdat hij wellicht vast zou komen te zitten in ondiep water of scherpe bochten. Musk reageerde onmiddellijk dat de Thaise gouverneur ‘niet de expert ter zake’ was en dat ‘de echte expert ter zake wel enthousiast was’. ‘De reddingswerkers zijn ook opgetogen over onze oplossing’, besloot hij.

Die laatste bewering was niet helemaal correct. Een Britse duiker en reddingswerker, Vern Unsworth, stak - nadat de jongens en hun coach waren gered - niet onder stoelen of banken dat hij Musk een egotripper vindt. ‘Hij was daar gewoon voor een pr-stunt’, zei Unsworth aan CNN. ‘Hij dacht helemaal niet aan de kinderen, want zijn toestel had nul kans op slagen. Hij kan dat ding steken waar het pijn doet.’

Britse duiker overweegt klacht

De Britse duiker reageerde in The Guardian maandagochtend: 'Ik ben stomverbaas en heel kwaad over die pedo-tweet. Hier laat ik het niet bij. Ja, ik denk eraan om klacht neer te leggen.'

Intussen is de hashtag pedoguy al enkele uren trending op Twitter. Behalve tweets die het gedrag van Musk sterk afkeuren, zijn er ook enkele die zich afvragen of er ‘kan worden nagekeken of deze Britse duiker effectief geen pedofiel is’.