Emeli Sandé: De backings waren beter
Foto: Inge Kinnet
Kan iemand Emeli Sandé duidelijk maken dat opkomen met 'The next episode' van Dr. Dré echt al eventjes cliché is? En dat het huiskamerconcert van dienst zaterdagavond de meubelen redde van haar salonsoul?

Miljoenen platen verkopen vertaalt zich ook in een uitverkochte Cactusdag. Sandé had zelf heel wat volk meegenomen om het podium te vullen - en gelukkig maar. Haar kristallen soulstem had ze blijkbaar thuisgelaten. De uithalen in een vroeg gespeeld 'Heaven' of later in 'Full of wonder' misten hun effect, terwijl haar kenmerkende blonde kuif verstopt zat onder een bordeaux petje, alsof ze niet herkend wilde worden. Had niemand die kapotte geluidstafel van bij Arsenal vervangen?

Elke keer we dachten dat haar stem er alsnog doorkwam, bleken haar backingzangeressen en -zanger aan het werk te zijn - in 'Sweet architect' bijvoorbeeld. Het duet met gitarist en zanger Mike Mayfield was ook een hoogtepunt in een set die aaneenhing met gefrons en tekortkomingen. We waanden ons bij momenten zelfs in een Disneyfilm. En zo speelde Sandé al snel voor een steeds sneller uitdunnend publiek.

Jammer om Sandé zo te zien, want ze bewees in het verleden meermaals wel degelijk te kunnen wedijveren met de Solanges van deze wereld. Zaterdagavond deed ze dat niet, wat de kater na een feestband als Arsenal er alleen maar zwaarder op maakte.