Opnieuw heibel in Italië door schip met migranten aan boord
(themabeeld) Foto: Photo News

Italië weigerde een schip met ongeveer 450 migranten aan boord te laten aanmeren. Het schip was eerst in Maltese wateren geweest en daarom was Malta verantwoordelijk, vond minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. Alle vluchtelingen werden nu toch overgezet naar andere boten, meldt Radio 1.

‘Malta, de smokkelaars en wereldverbeteraars in heel Italië en de rest van de wereld moeten weten dat dit schip geen Italiaanse haven kan en mag binnenvaren’, klonk het vrijdag op Twitter. Nu meldt Radio 1 dat Italië toch ingrijpt. De migranten bevonden zich op een vissersboot, het ging dus niet om een militair of ngo-schip. Alle 450 vluchtelingen werden van de vissersboot gehaald, 176 zitten nu op een patrouilleboot van Frontex, de grensbewaking van de Europese Unie, 266 anderen zitten momenteel op een Italiaanse patrouilleboot. Waar de migranten nu naartoe zullen gebracht worden is onduidelijk. Acht vluchtelingen, vrouwen en kinderen, werden toegelaten op het Italiaanse eiland Lampedusa, omdat ze medische hulp nodig hadden.

 

Italië heeft onder het bewind van Salvini de reddingsschepen van ngo’s de toegang tot Italiaanse havens ontzegd. Volgens Salvini spelen ze in de kaart van mensensmokkelaars, door migranten te redden van gammele boten en naar Italië te brengen. Eind juni weigerde Italië nog een Spaanse ngo met 59 uit Libië geredde migranten, en een week eerder adviseerde het land reddingsschip Lifeline nog om door te varen naar Nederland.

Malta wat het ook niet eens met de stelling van Salvini. Toen de Maltese reddingsdiensten op de hoogte werden gebracht van de situatie van het schip, bevond het zich volgens een regeringswoordvoerder in de hoofdstad Valletta op 53 zeemijlen van het Italiaanse eiland Lampedusa en op 110 zeemijlen van Malta. Malta was dan ook niet verantwoordelijk, zo voegde hij toe.