Scarlett Johansson speelt dan toch geen transgender
Scarlett Johansson. Foto: AFP

De Amerikaanse actrice Scarlett Johansson gaat in de film Rub & tug dan toch niet de rol van de transman Dante ‘Tex’ Gill vertolken.

In een exclusief gesprek met Out Magazine laat de 33-jarige Hollywoodactrice weten dat ze zich ‘in het licht van de recente ethische vragen omtrent mijn casting’ terugtrekt uit het team van Rub & tug. Recent was ophef ontstaan omdat ze de rol zou vertolken van een criminele uitbaatster van massagesalons die er in de jaren 70 openlijk voor uitkwam dat ze zich een man voelde.

Stemmen uit de homo- en transgendergemeenschap zagen liever een transgender de rol spelen. ‘Kijk naar Jared Leto’, reageert Johansson in eerste instantie. Die speelde in Dallas buyers club een transvrouw. Maar intussen is ze naar eigen zeggen tot inzicht gekomen.

‘Ongevoelig’

‘Sinds mijn eerste statement heb ik veel bijgeleerd over de transgender community’, klinkt het. ‘Ik besef dat ik ongevoelig ben geweest. Ik heb veel respect en liefde voor de transgemeenschap en ik ben blij dat er steeds meer gepraat wordt over inclusiviteit in Hollywood.’

Johansson keek ernaar uit om Dante ‘Tex’ Gill te vertolken, maar begrijpt ‘waarom velen vinden dat de rol door een transgender gespeeld moet worden’. Samen met haar productiemaatschappij, These Pictures, kijkt ze ernaar uit om in de toekomst met elke community samen te werken ‘om dit soort aangrijpelijke en belangrijke verhalen wereldkundig te maken’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig