Waar kan ik het goedkoopst gaan feesten deze zomer?
Foto: Photo News
Elk jaar stijgen de prijzen van de festivals op eigen bodem wel een beetje. Dat is zeker voor het jongere publiek vaak een streep door de rekening. Maar om onze favoriete artiesten het beste (of slechtste) van zichzelf te zien geven, kijken we steeds vaker naar Oost-Europa, want daar is alles toch goedkoper. Of niet?

Waar zijn ze het goedkoopst?

Dit jaar was het prijskaartje voor een combiticket  Pukkelpop 205€, voor Rock Werchter 238€ en voor Tomorrowland 240€. De kaap van 200€ als inkomprijs is nog niet zo heel lang bereikt, maar doet bij vele Europese festivals zijn intrede. Voor festivals in Nederland (Lowlands, Pinkpop), Groot-Brittannië (Glastonbury, Boomtown UK) of Denemarken (Roskilde Festival) is dat ondertussen al het geval. Het is pas oostelijker dat de inkomprijzen wat omlaag gaan. Voor het Pohoda Festival in Polen betaal je maar 89€ voor 3 dagen, of voor Electric Castle in Roemenië, waar onder andere de Bloody Beetroots, Groove Armada en Damian Marley passeren, betaal je voor 4 dagen 140€ en voor Colours of Ostrava in Tsjechië, met ook een deftige line-up komt het op 122€ voor 4 dagen. Kanttekening bij die lagere prijzen: je zal hier iets minder grote en bekende namen vinden dan in Kiewit, Werchter of Boom, maar laat dit net de perfecte kans zijn om nieuwe artiesten te ontdekken. 

Eten en drank drank drank

Zonder eten en drank geen festival. In eigen land kost het bijvoorbeeld op Pukkelpop 3€ voor 1 eet -of drank bonnetje. Geen wonder dat de festivalgangers vooral op de camping hun lauwe pintjes achterover kappen en hun lasagna opwarmen. Op festivals in Roemenië of Hongarije moet je je minder zorgen maken en kan je al een pintje krijgen voor 1.5€ of zelfs een fles champagne voor 15€. op Pukkelpop heb je daar 2 matige bakjes friet en 1 pintje voor. Daarnaast kan je in de lokale restaurants en bars vaak voor een appel en een ei veel en goed eten en drinken, om nog maar te zwijgen over supermarktprijzen in Oost-Europa.

Oost-Europa in opmars

Het festival bij uitstek als het over goedkopere alternatieven gaat is Balaton Sound bij het gelijknamige meer in Hongarije. Lang was dit elektronische festival de beste optie voor feestbeesten op budgetdieet. In 2012 kostte het slechts 110€ voor 5 dagen festival, maar ondertussen is dat ook gestegen naar 211€. Het feit dat vele Oost-Europese festivals hun website in onder andere het Nederlands aanbieden, toont aan dat ze zich bewust zijn van hun succes en hun prijzen daarop afstemmen. Het is dus niet meer per definitie goedkoper.

All-in

De inkom, de drank en het eten zijn dan wel goedkoper, maar vergeet vooral niet de reis naar het festival. In een Pukkelpopticket zit een gratis treinreis inbegrepen en voor Tomorrowland kan je aan voordeeltarief naar het festival reizen. Als je kiest voor 4 dagen Electronic Castle in Roemenië (140€), mag je vooral de afstand van 1800 km niet vergeten. Vliegen naar het festival en terug is het snelst, maar kost je sowieso een extra festivalticket en er heen rijden kost je vooral veel tijd en benzine. Voor Balaton Sound waren er wel speciale bussen en treinen ingelast vanuit België en Nederland, waarbij een zitje respectievelijk 150€ en 180€ kostte. 

Toch maar thuis blijven?

De goedkope festivals in Oost-Europa zijn, alles inbegrepen, dus niet zoveel voordeliger dan die bij ons, tenzij je er een citytrip of een extra reis aan zou koppelen natuurlijk. Voor zij die geen 200€ willen of kunnen neertellen voor enkele dagen muziek, zijn er in België jaarlijks genoeg kleinere alternatieven, waar de sfeer minstens even goed is en de pintjes zeker even koud.

Voor een Europees overzicht van alle festivals deze zomer kan deze kaart een goed overzicht bieden