Acht neushoorns dood na verhuis voor soortbehoud
Neushoorns overleden bij transport Foto: Reuters

Acht van de elf zwarte neushoorns die recent naar een nieuw natuurreservaat in Kenia werden getransporteerd, zijn om het leven te komen. Een zware klap voor de soort die met uitsterven bedreigd is.

Met onmiddellijke ingang laat de Keniaanse minister van Toerisme en Fauna het transport van zwarte neushoorns stopzetten. De beslissing komt er ‘na de dood van acht neushoorns’, klinkt het in een mededeling.

De acht maakten deel uit van een groep van veertien zwarte neushoorns die naar het dierenpark van Tsavo-Est moesten worden verhuisd om er een nieuw kweekprogramma op te starten. Uiteindelijk werden maar elf dieren daadwerkelijk verhuisd - waar er dus acht van om het leven kwamen.

Zoutvergiftiging

De verhuis van bedreigde diersoorten, die voor het transport verdoofd worden, houdt risico’s in, maar het gebeurt zelden dat dieren sterven tijdens dit soort van operaties. Tussen 2005 en 2017 werden 149 neushoorns op deze manier verhuisd in Kenia en volgens het ministerie van Toerisme stierven er slechts acht (de recent gestorven dieren niet inbegrepen).

Het eerste onderzoek geeft aan dat de acht zwarte neushoorns mogelijk stierven aan een ‘zoutvergiftiging’, nadat ze in hun nieuwe habitat ander water hadden gedronken dan het water waaraan ze gewoon waren, aldus het ministerie.

Volgens de organisatie Save the Rhinos blijven er minder dan 5.500 zwarte neushoorns over in de wereld, die allemaal in Afrika leven. De natuurbehoudsorganisatie WWF schat dat Kenia er 750 heeft.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig