De zin en onzin van een hoed dragen tegen de zon
Foto: BELGAIMAGE

U zit op het strand misschien liever met uw haren in de wind. Een smakeloos hoedje spreekt u niet aan. Maar zou u er niet beter toch een dragen?

Zet ik deze zomer het best een hoedje op?

Ja, want zelfs als u zich insmeert met zonnecrème, bent u nooit volledig beschermd tegen de zon. ‘Zonnecrème is goed op voorwaarde dat die correct uitgesmeerd wordt, maar we weten dat mensen dat te weinig doen. De eerste keuze is dus wel degelijk een hoedje’, zegt dermatoloog Thomas Maselis, de Belgische voorzitter van Euromelanoma.

‘Een hoed kan huidkanker en huidveroudering voorkomen. Zeker als u lange wandelingen of fietstochten maakt, kunt u er het best een opzetten’. Met jaarlijks 37.000 nieuwe gevallen is huidkanker de meest voorkomende en snelst stijgende vorm van kanker in België.

Wat voor hoofddeksel moet ik dan dragen?

Hoeden met een brede rand beschermen het best tegen de zon. ‘Een pet bedekt uw oren en uw kaken niet, maar alleen het voorhoofd, de neus en de kin’, zegt Maselis.

Hoe dichter de stof van uw hoofddeksel geweven is, hoe beter ze beschermt. U kiest dus het best niet voor een hoed die gemaakt is van stro. Donkere kleuren bieden ook een betere bescherming dan lichte kleuren.

Kan een hoed een zonnesteek voorkomen?

Vooral kinderen en mensen die kalend zijn of blond haar hebben, lopen risico op een zonnesteek. ‘Door een hoed te dragen kunt u ook een zonnesteek voorkomen. Het komt niet zoveel voor, maar moet niet onderschat worden’, zegt Maselis. ‘U kunt een zonnesteek oplopen door te veel rechtstreeks zonlicht op de schedel of de nek’.

Een hoed dragen dus. Maar word ik daar niet kaal van?

Nee, studies tonen aan dat er geen verband is tussen haarverlies en een hoedje dragen. Een groep plastische chirurgen van de University of Texas Southwestern Medical Center concludeerde in het tijdschrift Cosmetic dat hoedendragers hun haar zelfs langer behouden.