De Kilauea op Hawaï is onderhand drie maanden bezig met uitbarsten, en hij geeft nog geen tekenen van opgeven. Integendeel, de krater – die zijn eigen naam heeft: Halemaumau – loopt steeds verder leeg, waardoor zijn wanden instorten, wat telkens weer tot vuurwerk leidt. Een staalkaart.

De Lavanado (u herkent er meteen lava en tornado in) is een kringvormige wervelwind, zoals die ook wel eens spontaan ontstaan bij bosbranden. Een kolom hete stijgende lucht gaat aan het draaien, wat een spectaculaire dans met de lava oplevert.
 

De Fast Flow is precies wat de naam zegt: een snelstromende rivier van lava. Deze komt uit ‘scheur nummer 8’ en haalt 7,7 meter per seconde, of net geen dertig kilometer per uur. Anders gezegd, als u fit en gezond bent, kunt u de stroom zo’n tien seconden voorblijven eer u ingehaald en gefrituurd wordt. Bij 1150 graden, zes keer meer dan de aanbevolen temperatuur voor het afbakken van friet.
 

 

De Lavaboot is een vlot van lava. Een klont gestolde lava die bovenop de lavarivier drijft. Bij trager vloeiende lava zou de hele buitenkant hard worden terwijl de binnenkant nog stroomt, en krijg je een soort reusachtig rietje, dat leegloopt tot een tunnelvormige grot. Op de maan en Mars zijn die al gevonden, en ze zouden nuttig kunnen zijn als woonplaats voor kolonisten. Maar op de Kilauea komt het niet tot rietjes, enkel tot losse klonten.
 

 

Laze, kort voor ‘lava haze’, zeg maar lavamist, krijg je wanneer de lava de zee bereikt. De mist is toxisch, want het zout in het zeewater reageert tot zoutzuur, HCl in chemisch steno. Dat vreet gaten in marmer en blauwe steen, en is ook niet echt goed voor uw velletje. En al helemaal niet voor uw longen.