Vierde telecomspeler? ‘Minder jobs, minder dekking en tragere netwerken’
Foto: Reporters / DPA

Een eventuele komst van een vierde telecomspeler heeft nadelige gevolgen voor de consument en zal gepaard gaan met onder andere minder dekking, tragere netwerken en een verlies van 6.000 jobs. Dat zegt technologiefederatie Agoria, waar ook de telecomoperatoren lid van zijn, vrijdag in een reactie op een studie van telecomregulator BIPT.

In de studie concludeert het BIPT dat een vierde speler een positieve rol kan spelen om de prijsconcurrentie aan te wakkeren. Concurrentie kan voorts meer innovatie tot gevolg hebben, maar het is tegelijk mogelijk dat de operatoren door lagere winsten minder zullen investeren in zones waar de concurrentie niet speelt. Al verzekeren de dekkingsvereisten volgens de regulator weliswaar een adequate dekking.

Agoria focust zich vooral op de kanttekeningen die het BIPT in de studie maakte en publiceert vrijdag een eigen analyse. ‘Als de waardedaling volledig wordt gecompenseerd door kostenbesparingen, verdwijnen er zesduizend banen. Een gelijkaardig scenario als in Frankrijk zou in België neerkomen op het verlies van drieduizend directe en evenveel indirecte banen.’

Kwaliteitsverlies

Bovendien zullen duizend extra antennes moeten gebouwd worden. Agoria vreest dat dat kwaliteitsverlies tot gevolg zal hebben voor de bestaande operatoren, door de beperkte stralingsnormen in ons land. De federatie waarschuwt voorts voor het feit dat de herverdeling van de spectrumbanden voor de gebruiker een directe negatieve impact zal hebben op onder andere de snelheid en de dekking.

Wat de voorspelde prijsverlagingen betreft, die zullen volgens Agoria enkel van tijdelijke aard zijn. De federatie maakt zich sterk dat de leefbaarheid van een vierde netwerkoperator in ons land op termijn niet houdbaar is en er dus onvermijdelijk een consolidatie zit aan te komen, ‘wat het effect van een prijsdaling doet verdwijnen’.