Stad Gent tekent beroep aan tegen boerkinivonnis: ‘Motivatie is te beperkend’
Foto: Photo News
De stad Gent tekent beroep aan tegen het vonnis waarin het boerkiniverbod in zwembad Van Eyck discriminerend wordt genoemd. ‘Enkel verwijzen naar religie, is te beperkend’, klinkt het.

In Gent laat het stadsbestuur in alle stedelijke zwembaden de kledijvoorschriften aanpassen, zodat bezoekers in lichaamsbedekkende kleding kunnen baden. Dat heeft het schepencollege vrijdag beslist na een rechterlijke uitspraak over een boerkiniverbod in het Van Eyck-zwembad. Het stadsbestuur past het reglement aan voor alle zwembaden, maar beklemtoont dat er nooit eerder klachten kwamen of vragen om in boerkini te zwemmen.

Stad Gent tekent wel beroep aan tegen de motivatie van de rechtbank, omdat het die ‘te beperkend’ vindt. Gent vindt het niet goed dat het vonnis verwijst naar religie en levensbeschouwing als enige uitzondering om bedekkende zwemkleding toe te staan. Schepen van Sport en Gelijke Kansenbeleid Resul Tapmaz (SP.A) zegt dat Gentse zwembaden voortaan lichaamsbedekkende zwemkledij voor iedereen zullen toelaten, ‘zolang deze bestaat uit badstof en voldoende aansluitend is’.

Op die manier komt het stadsbestuur ook tegemoet aan vragen van andere zwembadbezoekers tot wijziging van het reglement, zoals transgenders of personen met brandwonden. ‘De Stad Gent wil zoveel mogelijk mensen aan het bewegen en sporten krijgen. Veiligheid en hygiëne zijn vanaf nu de enige leidraad bij de beoordeling van wat wel en niet wordt toegestaan in de stedelijke zwembaden.’

Intussen gaat  ook het het Autonoom Gemeentebedrijf Merelbeke, dat het eveneens veroordeelde zwembadcomplex Ter Wallen uitbaat, in beroep tegen de gerechtelijke beslissing. ‘Het bestuur vindt niet dat het reglement een vorm van discriminatie inhoudt. Het beoogt enkel de goede en correcte verstandhouding tussen gebruikers van het gemeentelijk zwembad, dit zonder onderscheid qua geloof of overtuiging’, aldus een mededeling van het bestuur.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig