Russische sancties blijven gelden tot eind 2019
Vladimir Poetin Foto: Photo News

De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet ondertekend dat tegenmaatregelen tegen westerse landen verlengt tot 31 december 2019. Dat is het Russische antwoord op de sancties die westerse landen al sinds 2014 opleggen.

Op 9 juli kondigde de Europese Unie aan de economische sancties voor Rusland met zes maanden te verlengen. Drie dagen later kwam het antwoord: de Russische regering kreeg de opdracht om de verschillende sancties, die sinds maart 2014 lopen, ook te verlengen.

De Europese sancties omvatten economische maatregelen, maar ook individuele restricties voor de Krim. Er is ook een ban op wapenhandel. Concreet voor België betekent dit dat boeren geen zuivel, vlees, groenten en fruit kunnen exporteren naar Rusland.

In maart 2014 legden de Europese Unie en de Verenigde Staten, samen met Canada, Australië, Japan, Zwitseland, Nieuw-Zeeland en IJsland economische sancties op aan Rusland vanwege de burgeroorlog in Oekraïne. De annexatie van de Krim gooide olie op het vuur. In augustus van dat jaar kwam er een antwoord van Poetin. De regering legde speciale economische maatregelen op aan de EU, de VS, Noorwegen, Australië en Canada ‘om de veiligheid van Rusland te garanderen’. Later werd de lijst van gesanctioneerde landen nog verlengd.