Mia Doornaert voorgedragen als voorzitter Fonds Letteren
Mia Doornaert. Foto: BART DEWAELE
Columniste en opiniemaakster Mia Doornaert (72) zal een sleutelrol in de Vlaamse letterenwereld spelen. De N-VA schuift haar naar voren als voorzitter van het VFL.

Bij het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) staat een vacature open voor een nieuwe voorzitter. Die moet oud-politicus Jos Geysels opvolgen aan het hoofd van de nieuwe raad van bestuur. Die benoeming zal nu worden ingevuld door de N-VA. Minister-president Geert Bourgeois heeft Mia Doornaert daarvoor vrijdag voorgedragen. 

Onmisbare speler

Het VFL is de instelling die de Vlaamse literatuur promoot in het buitenland. Het fonds beslist daarnaast over stimulerings- en werkingsbeurzen voor auteurs en literaire tijdschriften, en reikt subsidies uit voor auteurs­lezingen, literaire evenementen en organisaties. Daarmee is het een onmisbare speler in de Vlaamse letterenwereld.

De voorzitter van het VFL maakt deel uit van het dagelijks bestuur van de organisatie en heeft daardoor een aanzienlijke invloed op de werking ervan. Samen met de raad van bestuur beslist hij of zij tevens wie er zitting heeft in de diverse adviescommissies van het fonds. Het gaat om een mandaat van vier jaar, dat eenmaal kan worden verlengd.

De N-VA zegt bewust gekozen te hebben voor iemand met een onafhankelijk etiket, die aan de top van het maatschappelijk leven staat, thuis is in de literaire wereld en zich sterk inzet voor het algemeen Nederlands.

‘Boeiende uitdaging’

Na haar journalistieke carrière op de buitenlandredactie van De Standaard, waarvoor ze nog steeds een tweewekelijkse column schrijft, werkte Doornaert als adviseur en speechwriter op het kabinet van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme (CD&V). Doornaert verklaarde donderdag ‘zeer vereerd’ te zijn dat ze als kandidaat is voorgedragen voor deze functie, die voor haar een ‘boeiende uitdaging’ vormt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig