Helpt een ventilator u tegen de hitte?
Foto: AP

De komende dagen worden zomers zwoel buiten. Maar wat als het ook binnenshuis te warm wordt? Werkt een ventilator dan wel om af te koelen?

Biedt een ventilator verkoeling?

Ja en nee. Een ventilator verlaagt de eigenlijke temperatuur in uw kamer niet, maar brengt wel verfrissing. Hoezo? De luchtstroom die over uw huid blaast, doet uw zweet sneller verdampen. Die verdamping doet u afkoelen.

Als de buitenlucht koeler is dan binnen, dan kan u de ventilator het best voor een open raam plaatsen, zodat de koelere lucht naar binnen blaast.

Airconditioning, dan maar?

Een aircotoestel verbruikt aanzienlijk meer elektriciteit dan een ventilator. Hij is dus niet alleen schadelijker voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

Een gemiddelde airco verbruikt tussen de 160 en 430 kWh per jaar, terwijl een ventilator slechts 15 kWh verbruikt, volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Bovendien is een aircosysteem niet zo gezond voor de luchtwegen. Airco’s kunnen zelfs astma, allergieën en hoofdpijn veroorzaken, volgens een studie van de Lawrence Berkeley National Laboratory in Californië. Maar voor mensen met allergieën en hooikoorts bestaan er gelukkig ook ventilators met een ingebouwd filtersysteem die de lucht zuiveren.

U kunt er ook voor opteren om een mobiele airconditioner te kopen, die zijn goedkoper dan vaste airco’s en doen de temperatuur in uw kamer wel dalen, terwijl ventilators dat niet doen. Maar zelfs mobiele airco’s hebben een redelijk hoog energieverbruik. Als u toch beslist om een aircosysteem te kopen, kijk dan zeker naar het energielabel op de verpakking.

Wat kan u doen om de hitte buiten te houden?

Hou overdag de ramen en de gordijnen dicht om de warmte en het zonlicht buiten te houden. Zodra het ’s avonds buiten afkoelt, kan u ze weer openen.

Als u uw tuin besproeit, kan u ook de muren van uw woning bevochtigen, die slaan namelijk veel warmte op. Maar door de recente droogte in enkele Vlaamse gemeenten kijkt u op deze webpagina best even na of er in uw gemeente een watertekort heerst.

Doe het licht zo weinig mogelijk aan en schakel alle elektrische apparaten uit, die geven namelijk veel warmte af. Maar de ventilator, die laat u best opstaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in