Het Fotomuseum in Antwerpen pakt uit met naaktrondleidingen
Foto: FOMU

Deze zomer kunnen bezoekers buiten de gewone openingsuren naakt het Fotomuseum (FOMU) in Antwerpen bezoeken. De speciale rondleidingen worden georganiseerd rond de kunst van fotograaf Paul Kooiker.

Volgens het museum kan je als naakte bezoeker meer halen uit de foto’s van Kooiker. De kunstenaar werkt al langer rond thema’s als naakt en voyeurisme. Naakt een tentoonstelling bezoeken is volgens Isabelle Willems, woordvoerster van het FOMU, uniek in België. ‘Het is geen reizend initiatief, de naaktrondleiding gebeurt alleen bij ons. We deden het ook al eens in 2017, bij een tentoonstelling van Ai Weiwei.’

Groot succes

‘We kregen toen erg veel positieve reacties, en dit leek ons een ideale gelegenheid om het concept nog eens uit de kast te halen. Het past niet alleen bij de tentoonstelling, maar ook binnen het thema Barok waar het in Antwerpen deze zomer om draait’, zegt Isabelle Willems.

Iedereen kan zich inschrijven voor de naaktrondleidingen. Individuen moeten zich haasten, want de twee voorziene data bijna volzet. Maar ook groepen zoals nudistenverenigingen zijn welkom, zij kunnen contact opnemen met het museum om een datum te bespreken.

‘Voor alle duidelijkheid, deze naaktrondleidingen gaan door buiten de gewone openingsuren’, vult Willems aan. ‘Als geklede bezoeker loop je geen kans om op een groep naakte mensen te botsen. Ook de gids zelf is niet naakt, maar doet gewoon een rondleiding met naakte in plaats van geklede mensen.’

Alle info en data over de naaktrondleidingen vind je hier.