Zeldzaam vogeltje verhindert tweede naaktstrand aan Belgische kust
De kuifleeuwerik Foto: belga
Een tweede naaktstrand aan de Belgische kust wordt twijfelachtig omdat de daar aanwezige zeldzame kuifleeuweriken schrikken van naaktlopers in de duinen.

Het naaktstrand in Bredene is al jaren een gigantisch succes. ‘Op piekmomenten zitten we er als haringen in een ton’, zegt  de Federatie van het Belgisch Naturisme (FBN), die al jaren pleit voor een tweede naaktstrand. Hun oog viel op een ongerepte strandzone in Westende, zo’n 20 km verder. 

Maar Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) geeft de naturisten weinig hoop. Specialisten van het Agentschap van Natuur en Bos (ANB) die om advies zijn gevraagd, storen zich immers aan de vele ‘randactiviteiten’ in de duinen van het naaktstrand van Bredene, zoals ze het nogal omfloerst omschrijven. Ze vrezen dat die de zeldzame duinvegetatie in Westende beschadigen, of de al even zeldzame kuifleeuwerik doen opschrikken, die in Vlaanderen enkel nog op deze plek voorkomt.

Prikkeldraad
De naturisten reageren ontgoocheld, omdat het gerollebol in de duinen ook hen een doorn in het oog is. Het gaat dan om bezoekers van het naaktstrand die seks hebben in de duinen en daar afval achterlaten. Koen Meulemans van FBN is formeel: ‘Dit zijn voor ons geen echte naturisten. Dat ze een stevige omheining met prikkeldraad rond de duinen zetten en overtreders forse boetes opleggen.’

Bredene-burgemeester Steve Vandeberghe (SP.A) relativeert de overlast in de duinen. ‘Indien nodig treedt de politie streng op. Het fenomeen lijkt mij onder controle.’ En prikkeldraad tegen naaktlopers? ‘Pff… alsof een mens zonder kleren niet over een prikkeldraad raakt.’